96-годишната германка, която не се яви на съдебно дело срещу

...
96-годишната германка, която не се яви на съдебно дело срещу
Коментари Харесай

Заловиха избягала 96-годишна жена, съдена за работата си в концлагер

96-годишната германка, която не се яви на правосъдно дело против нея по обвинявания в подкрепяне на всеобщи убийства в нацистки концентрационен лагер по време на Втората международна война, е хваната, заяви правосъден представител, представен от Ройтерс.

" Обвиняемата е напуснала дома си в ранната заран на днешния ден, качила се в такси и е отпътувала в незнайна посока ", сподели представителят. Била е издадена заповед за задържане. Ирмгард Фурхнер е упрекната, че през 1943-1945 година, работейки като машинописка в лагера Щутхоф, е съдействала за убийството на 11 412 души.



Делото против нея обаче не можеше да стартира задочно. То се гледа в отдалечения северен град Ицехо, намиращ се на 80 км от границата с Дания. По-късно представител на съда удостовери, че Фурхнер е арестувана и в този момент минава медицински прегледи , с цел да се откри дали здравето й разрешава да изтърпи присъда отнемане от независимост.

Следващото съвещание по делото е планувано за 19 октомври.

Заради големия медиен интерес делото се гледа в особено построена заседателна зала в индустриален парк и от съд за малолетни , защото по времето, за което е упрекната, тя е била на 18 години.

Между 1939 и 1945 година в лагера Щутхоф край Гданск в днешна Полша от апетит, заболявания или в газовите камери умират към 65 000 души, в това число евреи и военнопленници.
Според списание " Шпигел " Фурхнер е преписвала заповеди за изтезания, диктувани й от коменданта на лагера Паул-Вернер Хопе, който през 1955 година е наказан за съучастничество в ликвидиране. Изданието заяви, че Фурхнер е написала до съдията молба да бъде съдена задочно , само че в Германия това е юридически невероятно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР