95 на сто от прихода на болницата в Добрич се

...
95 на сто от прихода на болницата в Добрич се
Коментари Харесай

Казусът с медсестрите от Добрич отива в МЗ

95 на 100 от прихода на болничното заведение в Добрич се образува от клинични пътеки, чиято цена бе увеличена с 25%. Въпреки това при направени планове е контрактувано и подписано в отрасловия групов трудов контракт нарастване на заплатите с 37% за медицинските сестри и 40% за лекарите. „ Това е максимумът, който можем да си позволим и болничното заведение да бъде постоянна. В противоположен случай – по-високи заплати, се крие сериозен риск до една година болничното заведение да банкрутира “. Това разяснява на среща с миноритарните акционери в МБАЛ Добрич, която се организира през вчерашния ден, изпълнителният шеф на лечебното заведение доктор Георги Желязков.

Финансовото положение на лечебното заведение

На срещата той показа къс доклад за приходите и разноските на болничното заведение за тригодишен интервал – от 2019 година до 2021 година, както и за интервала януари 2022 година - септември 2022 година

В обобщение изпълнителният шеф срещна миноритарните притежатели с проблема, породил напрежение в болничното заведение – митинга на експертите по здравни грижи и последвалото дело, заведено от управлението на болничното заведение против тях, водените договаряния и постигането на договореност.

Заседанието бе по самодейност на кмета на общината Йордан Йорданов, като в него взе участие и регионалният шеф на област Добрич Здравко Здравков, осведомят от регионалната администрация.

След като се срещнаха с доклада, кметовете изрично показаха мнения, че управлението на болничното заведение е постигнало оптимални резултати по повод контрактуваните хонорари в полза на заетите медицински експерти и показаха вяра, че това ще спомогне за привличане на млади лекари, медицински сестри и различен личен състав в МБАЛ Добрич.

Участниците в работното съвещание се срещнаха с представителите на стачкуващите медицински експерти и техният юрист Детелина Симеонова. След спор по тематиката, в който протестиращите и представляващият ги правист изложиха настояванията си – 1500 лева съществена заплата за медицинските сестри, се стигна до решение от двете страни диалозите да продължат до намиране на консенсусно съглашение.

От своя страна регионалният шеф Здравко Здравков пое ангажимент да показа настояванията на протестиращите медицински сестри пред Министерство на здравеопазването, откакто те бъдат импортирани по надлежния ред в Областна администрация Добрич. Той изрази поддръжката на кметове, взели участие в работно съвещание, във връзка с настояванията и посъветва протестиращите да срещнат и народните представители от района, тъй като точно в Народното събрание се вършат промени в законодателството и се приема бюджетът на страната. Не на последно място регионалният шеф съобщи, че в най-скоро време ще бъде извършена среща, в която ще бъдат поканени за присъединяване представители и на другите синдикални организации в МБАЛ Добрич, с цел да бъде чуто и тяхното мнение по проблема, тъй като болничното заведение е на всички жители на региона.

Делото против медиците от болничното заведение

Междувременно през вчерашния ден бе даден ход на делото против част от медсестрите от болничното заведение, които понижиха до 53, откакто искът на болничното заведение против още 31 нейни чиновници бе отдръпнат при писменото им заявление, че се отхвърлят от присъединяване в стачката.

Припомняме, болничното заведение съди протестиращите не тъй като желаят по-високи заплати, а тъй като съгласно управлението ѝ не е налице групов трудов спор по смисъла на Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия (ЗУКТС). Също по този начин, то не е известено документално за настояванията на медицинските експерти, какъвто е редът, а и те не са провели договаряния с него преди началото на стачката. В допълнение, няма съответно взето решение за оповестяване на стачка с нормално болшинство от работещите в лечебното заведение.

Според протестиращите експерти по здравни грижи пък групов трудов спор има. Той е почнал през юни т. година, защото управлението на МБАЛ – Добрич не е спазило одобрената от министъра на опазването на здравето методика за образуване на трудовите хонорари.

По думите на юриста на ответниците Детелина Симеонова, на 12 октомври медицинските експерти са насрочили не протестни, а протестни дейности по Закона за митингите, манифестациите и митингите. „ Само стачките могат да бъдат предмет на дело по член 17 от Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия, по тази причина считаме, че няма предмет на това дело “, добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.

От своя страна адвокатката на болничното заведение Марине Галева дефинира мнението на ответната страна като „ много учудващо “, защото на всички места в последните 20 дни се приказва за ефикасни протестни дейности, а и все още са подхванати такива. „ Според нас не са спазени императивните условия на Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия. В противоположен случай нямаше да си позволим да заведем дело против медицинските служащи “, добави тя.

Ако се откри, че има оповестена и провеждана стачка, ответниците би трябвало да потвърдят, че в МБАЛ – Добрич е зародил групов трудов спор, че е спазено условието за водене на непосредствени договаряния с управлението на лечебното заведение и че решението за оповестяване на предупредителни и ефикасни протестни дейности е взето с нормално болшинство.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР