95-годишната звезда на италианското кино Джина Лолобриджида е починала в

...
95-годишната звезда на италианското кино Джина Лолобриджида е починала в
Коментари Харесай

Почина Джина Лолобриджида - иконата на италианското кино и най-красивата жена в света

95-годишната звезда на италианското кино Джина Лолобриджида е умряла в Рим, оповестява La Repubblica.

Една от най-известните актриси на своето потомство - Лолобриджида, или " Лоло ", беше измежду знаците на италианската женственост, характер и съблазън секссимвол наред със София Лорен.

Родена на 4 юли 1927 година, тя е носителка на 7 награди " Давид на Донатело " за актьорско майсторство, " Златен глобус " за кино лентата " Come September " и има голям брой държавни награди на Франция и Италия - последната от тях ѝ беше връчена през 2016 година на гала от президента Серджо Матарела.

През 2018 година тя получи и звезда на Холивудската Алея на славата.

На 20 години Лолобриджида се явява на състезанието " Мис Италия " и се класира на трето място, а в регистрацията си показва, че най-големите ѝ упоритости са " да направи нещо съществено със своите качества ". Първоначално учи изобразяване и статуя в художествената академия на Рим, само че е поканена от кастинг сътрудник, който се впечатлява от нея.

" Отказах, когато ми предложиха първата роля. Те обаче упорстваха. Помолиха майка ми да ме разубеди и споделиха, че ще ми платят 1000 лири. Тогава им споделих, че цената ми е 1 милион лири, като се надявах, че това ще постави завършек на всичко. Но те дадоха отговор " Добре ", споделя Лолобриджида пред Vanity Fair.

Кариерата ѝ стартира с епизодични функции през 50-те години, до момента в който не идва пробивът ѝ в " Beat the Devil " на Джон Хюстън. През 1955 година тя се снима във кино лентата " Красива, само че рискова ", след който известността ѝ се усилва и медиите стартират да я назовават " Най-красивата жена в света ".

Сред екранните ѝ сътрудници са артисти като Хъмфри Богарт, Ерол Флин, Бърт Ланкастър, Антъни Куин, Франк Синатра, Юл Бринер и други

През 70-те години работата ѝ в киното понижава за сметка на друга нейна пристрастеност: фотографията. Някои от най-известните ѝ портрети са на Пол Нюман, Салвадор Дали и други

Лолобриджида се отдръпва от киното през 1997 година след актьорска кариера, траяла пет десетилетия.

През 1999 година тя прави опит да влезе в политиката, като се кандидатира за евродепутат, само че не съумява да завоюва мандат за Демократите на Романо Проди.

На 95 година тя още веднъж планираше да се яви на избори - този път за Сената, с евроскептичната " Italia Sovrana e Popolare ". Партията по този начин и не мина бариерата за парламентарно посланичество.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР