92-ма души са загинали при 2914 трудови злополуки през 2018

...
92-ма души са загинали при 2914 трудови злополуки през 2018
Коментари Харесай

92 души са загинали при трудови злополуки през 2018 г.

92-ма души са починали при 2914 трудови злополуки през 2018 година Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в навечерието на 28 април – Международния възпоменателен ден на починалите и потърпевшите служащи при трудови злополуки, оповестява БГНЕС.

Паметта на починалите беше почетена с едноминутно безмълвие и стартирането на 92 черни балона в небето. „ Смъртните случаи през 2018 са с 2 по-малко спрямо 2017 година Броят на трудовите злополуки остава съвсем същият като този през 2017-та. Това значи, че всеки ден 8 души претърпяват акцидент на работното място, а на 4 дни един служащ в България умира “, съобщи Димитров.

В резултат на тези произшествия българската промишленост и бизнес са изгубили близо 2 млн. трудови дни. „ Строителството води с 14 случая, следва сухопътният превоз с 12 “, регистрира още той.

Пламен Димитров съобщи, че в международен мащаб за една година са починали 2 780 000 служащи и чиновници, което значи, че всеки ден умират по 7500 души.

„ Всяка година в Европейски Съюз умират съвсем по 200 000 души като 52% от тях са свързани с раковите болести. От 2 години КНСБ упорства да бъде въведена в законодателството ни директивата за ценене от канцерогени и мутагени “, акцентира Димитров и оповести, че огромен брой от трудовите злополуки, у нас, всеобщо не се записват, за разлика от тези, които са приключили със гибел, тъй като те не могат да бъдат скрити.

Социалният министър Бисер Петков, който уважи паметта на починалите съобщи, че общият дълг на работодатели, синдикати и държавно управление е да обезпечат безвредни и здравословни условия на труд.

„ На всеки 15 секунди в света умира един служащ в резултат на трудова акцидент или професионална болест. Около 4% от международния Брутният вътрешен продукт се губи в резултат на злополуките и трудовия травматизъм. Данните, които изнасяме през днешния ден, въпреки и неокончателни, демонстрират, че равнищата на трудовите злополуки и произшествия се резервират на равнището от 2017 година “, съобщи Петков.

Той добави още, че професионалните заболявания са предотвратими, в случай че се вземат в точния момент ограничения и заявява, че приоритет на министерството е използване на политиките за понижаване на риска на работните места и починалите в резултат на трудовия травматизъм.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР