9-тото издание на Забавно лято, грижовна есен“ стартира с 18

...
9-тото издание на Забавно лято, грижовна есен“ стартира с 18
Коментари Харесай

Започна „Забавно лято, грижовна есен“ в тютюнопроизводителните региони на България


9-тото издание на „ Забавно лято, грижовна есен “ започва с 18 образователно-приключенски академии за 450 деца от 1-ви до 7-ми клас в 17 обитаеми места в тютюнопроизводителните райони в страната. В програмата с изключение на летните академии за деца са включени и образования по нови способи на неофициалното обучение за учители, медицински грижи за възрастни хора и „ Академия за локални бизнесмени “, подкрепяща локални започващи бизнеси. Програмата се организира в шест района на България, където тютюнопроизводството е обичаен занаят - областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково, Шумен и Разград. Програмата се реализира от 2015 година насам от Фондация „ BCause: в помощ на благотворителността “, взаимно с Народно читалище „ Бъдеще в този момент “ и Българска болнична асоциация с финансовата поддръжка на Филип Морис България “ като част от стратегиите на компанията за обществена отговорност.

Програмата на образователно-приключенските академии за деца включва тематики като себепознание и прочувствена просветеност, работа в екип, връзка, умения за учене и повишение на грамотността. Децата са насърчавани да изследват и уголемяват кръгозора и любознанието си към света и природата. В 1-4 клас фолклорни приказки от целия свят ще обогатят езиковата и общата им просвета, а за децата в 5-7 клас са планувани легенди и митове на антични нации и автобиографии на известни сполучливи персони, за да ги предизвикат да развиват личностни качества, визия за житейско развиване и мотивация за учене.

Академия за учители обезпечава подготовка по методите на неофициалното обучение

Тази година ще се организира и 7-мата поредна Академия за учители, която има за цел да усъвършенства техните умения и да ги запознае с методите на неофициалното обучение. Всяка учителска академия се трансформира в развой на игра, с доста изкуство и ентусиазъм за учене и обич към децата. Учители, обучавани до момента по тази методика, показват осезаеми усъвършенствания в мотивацията, самочувствието и резултатите на децата, на които преподават през  образователната година. Фатме Мустафова от ДГ " М. Палаузов " споделя, че свързва образованието с постигнатите крайни резултати и лекотата при асимилиране на знанията и неналичието на отмалялост и напрежение. „ Накара ме да се замисля за статичността, в която постоянно слагаме децата в устрема си да притеглим вниманието им. “, споделя Звезделина Димитрова, преподавател в ДГ " Лудогорче ". Броят на участниците, които се включват в програмата нараства всяка година, като тази година ще се включат над 100 учители в страната.

Академията за учители ще включва подготовка на 20 «глобални теми» по математика, български език и родинознание за 1–4 клас посредством сугестопедична методика при съблюдаване на стандартите на МОН, образование на 50 учители от 1 до 4 клас присъствено и 35 онлайн в използване на уроци от световните тематики, STEAM и сугестопедично ограмотяване. Другата оригиналност е обвързвана с образование на учители в предучилищна група в района на Разград. Това се постанова, защото равнището на притежаване на български език при децата билингви се оказва ниско и даже е спаднало след началото на пандемията COVID-19, показват от организацията. При постъпване в първи клас няма планувано време за диагностика и равнене на равнищата на езикова подготвеност, а се стартира незабавно с материал на български език, което е причина за ранно отпадане от учебно заведение на доста от децата в този регион. Целта на програмата е да способства за еднакъв старт в 1 клас на деца билингви посредством образование на 20 учители за ускорено ограмотяване на 6-годишните. През образователната година ще има самостоятелно менторство за учителите за поддръжка при въвеждане на новите просветителни способи.

Медицинска грижа за възрастните и Академия за локални бизнесмени в отдалечените региони

За трета поредна година сътрудник за безплатните медицински прегледи за възрастни хора е Българска болнична асоциация. Традиционните медицински прегледи за възрастните хора, които са част от програмата от самото й начало, ще се проведат в 26 села и градове в тютюнопроизводителните региони. Екипи от лекари-специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, пулмология или ендокринология ще проведат прегледи по места съгласно декларираните потребности.

Продължава и Академията за локални бизнесмени, ориентирана към инициативните хора с бизнес хрумвания за развиване в отдалечените региони на България. След утвърждение на първичните хрумвания и няколкодневно образование от Център Ринкър за предприемачество и образования към фондация BCause, бизнесмените с най-хубави бизнес проекти ще се състезават за безплатно финансиране, обезпечено от Филип Морис България, на обща стойност от 35 000 лв.. 

От 2015 година до през днешния ден програмата за обществена отговорност  “Забавно лято, грижовна есен ”обхваща 26 дребни обитаеми места в 11 общини от 6-те тютюнопроизводителни района на България. Досега 3671 деца сред 7 и 14 година и 129 учители се включиха в Академиите. Проведени са 9 792 медицински прегледи на възрастни хора, част от които ориентирани за следващо лекуване, а над 350 екипа млади бизнесмени получиха образование и поддръжка за своите бизнес хрумвания по места. С деветото издание общата финансова инвестиция в програмата доближава към 2 милиона лв..
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР