9 000 деца са върнати обратно в клас от началото

...
9 000 деца са върнати обратно в клас от началото
Коментари Харесай

Убедиха майка от Крушовица да запише децата си в първи клас

9 000 деца са върнати назад в клас от началото на образователната година, регистрират от Министерството на образованието. Най-голямото предизвикателство обаче е, те да бъдат арестувани в учебно заведение.
Братята Николай и Ангел са записани в първи клас на главното учебно заведение в село Крушовица.
Двамата в никакъв случай не са посещавали детска градина, а осемгодишният Николай и тази година е щял да си остане у дома, само че педагозите убедили майката, че мястото му е в клас.
Милена Минкова, класен началник на първи клас, изясни, че за двамата братя е било мъчно да поддържат връзка с децата в класа, да се приобщят в игрите, липсвали са им обикновени привички.
С такива възпитаници се работи в допълнение, най-много за асимилиране на българския език.
„ Положителното е, че имаме съвсем осем хиляди деца, които се записаха за първи път на учебно заведение, имаме даже седем души, които са на 19 години и които се записаха за първи път на училище”, отбелязва Деница Сачева - заместник-министър на образованието.
Педагозите в Крушовица вършат и невъзможното, с цел да задържат застрашените от отпадане.
„ Даже се постанова по някой път някои да ги и подстригваме, да им донесем облекла, обувки”, споделя Цветана Христова, възпитател начален курс.
„ Проблем са тези девойки, на възраст 10-13 години, за жалост за региона имаме осем такива девойки, които са бременни или към този момент са родили”, изясни Галина Евденова, шеф РУО – Враца.
У нас близо 13% от учениците са отвън системата, само че за първи път тази година наклонността е към понижаване, споделят от министерството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР