867 хил. са автомобилите в столицата, средната им възраст е

...
867 хил. са автомобилите в столицата, средната им възраст е
Коментари Харесай

Забраняват коли над 25 години в центъра на София

867 хиляди са колите в столицата, междинната им възраст е 18 година
След 7 години ще се вкара цялостна възбрана за отопление с дърва и въглища

Центърът на София да е неразрешен сред 1 декември и 28 февруари за най-замърсяващите коли - тези без екокатегория, със стандарт Евро 1 и Евро 2. Този трети опит за задвижването на разпоредба, с която се вкарват нискоемисионни зони ще създадат общинските съветници на 15 декември.

След като през лятото, “Демократична България ” изиска отсрочване на гласуването за в допълнение прецизиране на текстовете, шефът на СОС Георги Георгиев направи работна група за намиране на консенсус по тематиката. Сега двете политически сили са си стиснали ръцете и са създали корекции в периодите.

Смятам, че след задълбочените диалози реализираме единодушие с сътрудниците от Демократична България за въвеждането за първи път на такива ограничения у нас, които към този момент са факт в редица европейски столици. С измененията вършим решителна крачка в битката за по-чист въздух в София, каза шефът на СОС Георги Георгиев.

Ограниченията ще се вкарват поетапно, като ще важат за две зони.

Първата е наречена  “Малък кръг ” - карето сред булевардите “Васил Левски ”, “Патриарх Евтимий ”, “Скобелев ”, “Опълченска ” и “Сливница ”. В нея няма да могат да влизат колите от първа екологична група - тези без стандарт, или с подобен за Eвро 1 и 2 (тези, създадени преди 1996 година, т.е. в този момент са на 26 г.) още от 1 декември 2023 година Това се отнася и за дизели Евро 1, 2 и 3 - създадени до 2002 година По първичния план това трябваше да се случи още през тази година.

От 2024 година в дребния кръг през зимата няма да могат да влизат и колите, които попадат във втора екологична група - със стикер Евро 3 - създадени до 1998 година Както и дизели Евро 4 и 5 - до 2007 година

Втората зона е  “Голям кръг ” и нейните граници са сред “Сливница ”, “Данаил Николаев ”, “Ситняково ”, “П. Яворов ”, “Атанас Дуков ”, “Х. Ибсен ”, “П. Ю. Тодоров ”, “И. Е. Гешов ” и бул. “К. Величков ”. Забраната за влизане на коли от първа екологична група ще започва от декември 2025 година А две години по-късно тя ще се вкара и за и за тези от втора екологична група.

През малкия ринг минават 171 079 превозни средства за 24 часа, а през огромния - 304 911,

демонстрират предварителните данни. Над 70% от колите в София са от първа, втора и трета екологична група. През дребния кръг за 24 часа минават 38 хиляди автомобила от първа екологична група и още 20 хиляди от втора. Така нездравословни излъчвания ще се икономисват от 58 хиляди автомобила дневно. През огромния цифрите са надлежно 69 хиляди и 32 хиляди

Общо 867 103 са записаните леки коли в София през тази година. Те обаче са с 11 440 по-малко, в сравнение с през 2021. Средната им възраст е 18 година, а над половината от всички коли са над 16 година В Европейски Съюз междинната възраст е 11,5 година

Средно всеки гражданин на столицата прекарва в пътешестване 64 минути дневно. Според изследване 35% от софиянци се придвижват с градски превоз, а близо 32% употребяват автомобил. Пеша избират да вървят близо 29%, с такси - 0,4%, с колело- 2,8%, а с мотор - 2,3%.

60% от всички пътувания в столицата са по работа. Автомобилът пък е главното средство за напредване до работа, а градският превоз се употребява най-много от възпитаници, студенти и пенсионери. Пеша избират да вървят студентите и пенсионерите, а с колело - спортуващите и неработещите.

Анкетата демонстрира, че 60% от засегнатите от новите рестрикции ще употребяват обходни направления, а едвам 20% ще се качат на градски превоз.

Предвижда се и гратисен интервал, преди да стартират да се постановат наказания. Според Закона за чистотата на атмосферния въздух глобата за извършители е 50 лева

Нарушителите ще се наблюдават със стационарни и мобилни средства, а зоните ще са обхванати и с камери. Те са сложени на всички входно-изходни улици в зоните и ще разпознават регистрационните номера на колите.

Ще се въведе и зона за ниски емисии за използването на твърди горива за битово отопление от 2025 година

Тя ще е за регионите с построена топлопреносна мрежа - “Средец ”, “Красно село ”, “Изгрев ”, “Илинден ”, “Студентски ”, “Оборище ”, “Възраждане ”, “Лозенец ” и “Триадица ”.

След 7 година пък да се вкара цялостна възбрана за отопление с дърва и въглища на цялата територия на Столична община.

В първичния план възбраната за твърдо битово гориво щеше да важи от 1 януари 2030 година, само че след диалози сред ГЕРБ и Демократична България е взето решението това да се случи година по-рано.

Към 2011 година с твърдо гориво са се отоплявали към 54 хиляди фамилии. 30 хиляди от тях употребяват дърва, а 24 хиляди - въглища. От общината извършват два плана за подмяната им с екоуреди. До април по тях бяха инсталирани 3037 отоплителни устройства. До 2024 година над 14 хиляди семейства в София имат опция да сменят старите печки на дърва и въглища с нови екоустройства.

Основният източник на замърсяването на въздуха с фини прахови частици е битовото отопление, като неговият дял е 56%. Следва замърсяването от “кални петна ”, улици и тротоари с над 30%. На трето място пък са колите с 11%.

В понеделник транспортната комисия не прие предложението отново да има нощни линии на градския транспорт

Причината - високата задлъжнялост “Столичен автотранспорт ” и дефицита на водачи.

За кого няма да важат рестрикциите
За хората, които живеят в обсега на зоните
Тези, които имат винетка за платените зони, няма да е нужно да подават документи, тъй като към този момент са в базата данни на общината.

Тези, които нямат винетки, ще би трябвало да подадат заявки до Центъра за градска подвижност.
За тези, които имат карта за преференциално паркиране
Такъв документ имат и хората с увреждания. Те обаче също ще би трябвало да подадат заявление до ЦГМ.
За колите на градския превоз и такситата
И в Пловдив планират ограничения между 15.Х. и 15.III, Търново първо се бори с пушека от печките

Община Пловдив също възнамерява да вкара зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции, т.е. да ограничи придвижването на остарели коли в централните елементи на града, само че наредбата за това още не е подготвена. На съвещанието си на 13 октомври общинските съветници одобриха методиката, въз основа на която рестриктивните мерки ще бъдат въведени с нормативен акт.

Община Пловдив към този момент загуби едно дело за чистотата на въздуха в града и регистрира, че главните източници на замърсяването са отоплението на твърдо гориво и автомобилният трафик. Планира се рестриктивните мерки да бъдат единствено през по-студените елементи от годината - от 15 октомври до 15 март.

Точните зони, в които няма да се позволява придвижването на бензинови коли, създадени до 1998 година, и на дизелови преди 2007 година, още не са избрани. По първични данни тези рестрикции биха засегнали 40% от автомобилите в Пловдив

Друга концепция за ограничение на замърсяването в града под тепетата е повдигането на цената за паркиране в синята зона, която сега е 2 лева на час. 

Забранени зони за цапащи коли не се плануват към този момент във Велико Търново, въпреки на 21 ноември общината да пусна онлайн допитване до търновци за ограничения за по-чист въздух. В анкетата, дейна до 30 ноември, има въпрос дали в остарялата столица да се вкара зона за ниски излъчвания.

Според екоекспертите в общината обаче изследванията дават следната картина: към сегашния миг максимален дял на замърсяването на централната градска част с фини прахови частици има битовото отопление с дърва и въглища. Затова точно този регион, дружно с кв. “Варуша ” бяха предпочитани в плана за промяна на близо 600 остарели печки с нови отоплителни уреди на дърва и въглища.

Проектът продължава и сега, а от два месеца насам поради цените на пелетите и природния газ по програмата са налични и климатици. За огромните квартали Велико Търново чака покана по Оперативна програма “Околна среда ” за подобен план, само че за 4500 семейства, и там акцентът ще са климатиците.

Именно затова към 2023/2024 не се планува зона с ниски излъчвания и ограничение на колите. Паралелно с това се разисква цялостна промяна на градската транспортна мрежа, закупуване на още електрически рейсове в новия програмен интервал, както и условия и към частните превозвачи за избран % рейсове от най-голям екологичен клас (Евро 6).

Обсъждали сме такава концепция, само че още няма взето решение. Това сподели в понеделник зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР