86-годишната Като Ломб е професионален преводач от Унгария, която знае

...
86-годишната Като Ломб е професионален преводач от Унгария, която знае
Коментари Харесай

Езиковите съвети на един 86-годишен полиглот

86-годишната Като Ломб е професионален преводач от Унгария, която знае 16 езика. Тя е посветила живота си на проучването и разбирането на нова и нова задгранична тирада. Усилията ѝ дават незабравим резултат. За нея споделя създател в Adme.ru. При срещата си с него, Ломб му споделя, че е единствено момче - на 54 години. " Стив, ти си толкоз млад! Толкова доста години напред ти предстоят, можеш да научиш толкоз повече езици! "

За всички, които учат непознат език, тя дефинира 10 Божи заповеди на лингвиста. Обръща внимание на обстоятелството, че множеството от езиците, които е съумяла да научи, е усвоила извънредно с учебници и истинска литература на целевия език. Представя методите си за развиване на езика в книгата си " Как да учим езици ". В основата на метода й е правилото на " цялостно потапяне в езика " - развиването на граматиката в мозъка би трябвало да се съчетава паралелно с четене на истински текстове и запаметяване на поставените изречения, най-често употребявани в речта. Съветите ѝ са следните:

1. Ученето на непознат език е всекидневен ангажимент.  Ако не разполагате с задоволително време, можете да отделите за него 10 минути на ден. Особено добър вид е това да се случва заран.

2. Ако усещате, че желанието ви да учите езика отслабва прекомерно бързо, не се насилвайте.  В същото време не се отхвърляйте. Помислете за каквато и да е друга форма на самообразование: оставете книгата и слушайте радио на непознатия език. Оставете урока за извършения и прелистете речника.

3. Никога не наизустявайте изречения, извадени от подтекста.

4. Учете подготвени изречения, които могат да се употребяват във допустимо максимален брой случаи.

5. Опитайте въображаемо да превеждате всичко допустимо . Надписите на светещите табла, на плакатите, изречения от дочути диалози. Това учене постоянно е отмора, даже за една изтощена глава.

6. Учете най-засилено това, което учителят поправя.  Понякога не четем своите лични поправени извършения. При неведнъж четене на неправилни текстове запазване неумишлено всички вероятни неточности.

7. Готовите изречения и идиомите би трябвало да се пишат в първо лице само число.  Например „ I am only pulling your leg ” ( “закачам се с теб “) на британски език.

8. Чуждестранните езици са цитадела, която би трябвало да се щурмува по едно и също време от всички страни.  С четене на вестници, слушане на радио, гледане на филми без надписи, навестяване на лекции, свързани с непознатия език, работа с начинаещи, преписка, срещи и разговори с другари – локални и лектори.

9. Не се бойте да говорите, не се опасявайте да вършиме на глас възможни неточности и да желаете те да бъдат поправени.  И най-важното е да не се притеснявате и да не се обиждате, в случай че в действителност стартират да ви поправят.

10. Трябва да бъдете твърдо уверени, че непременно ще постигнете задачата, която имате.  Необходими са несломима воля и мощен гений, с цел да се учат езици.

Ломб предлага и елементарна формула, която дефинира резултата в развиването на езика. Тя е  миналото време = резултат + лихви . Или  (време+лихви) / боязън да не се направи неточност = резултат .
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР