85-годишната френска еврейка Мирей Кнол бе открита с 11 прободни

...
85-годишната френска еврейка Мирей Кнол бе открита с 11 прободни
Коментари Харесай

Мълчалив марш в памет на убитата Мирейл Кнол в Париж

85-годишната френска еврейка Мирей Кнол бе открита с 11 прободни рани в нейното изгоряло жилище в Париж в петък. Двама мъже, единият от които непосредствен комшия на Кнол, бяха упрекнати за преднамерено ликвидиране с антисемитски темперамент.

Престъплението потресе френското общество и даже стана мотив за политическа дискусия.

Погребението на Мирей Кнол се състоя в еврейския бранш на гробището в парижкото предградие Баньо. Френският президент Емануел Макрон участва на него.

Той дефинира убийството като варварско и по време на възпоменателна гала в памет на жандармериста Арно Белтрам, той направи паралел сред неговото ликвидиране, осъществено от радикализиран грабител и убийството на Кнол.

Макрон сподели, че нападателите на Кнол са умъртвили почтена и беззащитна жена, тъй като тя е била еврейка и извършвайки това, те са осквернили свещенните полезности на френската история.

Днес в памет на Мирей Кнол в цяла Франция, включително и в Париж, се състояха шествия. Участниците в тях се оповестиха и против деянията на расизъм. В шествията участваха хиляди хора. В шествието в Париж участваха и кметицата Ан Идалго, министърът на вътрешните работи Жерар Колон и други политици.

Шествие имаше и на площад "Париж " в Ерусалим.

Тези шествия обаче бяха засенчени от дискусия дали крайнодясната лидерка Марин Льо Пен и представители на радикалната левица могат да се причислят към тях. И Национален фронт на Льо Пен, и радикалната левица Непокорна Франция на Жан-Люк Меланшон поддържаха шествията сходно на другите партии. Но ръководителят на Съвета на еврейските институции във Франция Франсис Калифа, сподели, че водачите на двете крайни партии не са добре пристигнали на шествието в Париж в памет на Мирей Кнол.

Марин Льо Пен настоя да участва. А синът на Мирей - Даниел се разграничи от позицията на Калифа и сподели, че всеки, без изключение, е добре пристигнал на шествието, предадоха Ап и ДПА. Така на шествието в Париж двамата крайни водачи се появиха и това стана мотив за отправяне към тях на обидни реплики. Стигна се за малко и до навалица и двамата водачи бяха принудени да изоставен шествието, съобщи Франс прес.

Вчера Даниел Кнол показа пред АП, че майка му е била жадна за нови познанства и обичала да се среща с нови хора и да приказва с тях и това я е умъртвило.
През юли 1942 година Мирей Кнол съумяла да се избави от най-голямата интервенция против евреи във Франция през Втората международна война. Тогава над 13 000 евреи, от които близо една трета деца, бяха арестувани в Париж и неговите покрайнини от полицията и депортирани в сходство с настояванията на нацистите. Мирей съумяла да избяга дружно с майка си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР