84 от 400 язовира, които са били определени като потенциално

...
84 от 400 язовира, които са били определени като потенциално
Коментари Харесай

Министър Шишков след проверка на яз. „Тополово 2“: Ремонтът на ремонта се превръща в ремонт на аварията

84 от 400 язовира, които са били избрани като евентуално рискови, са били ремонтирани нелегално и без нужните строителни бумаги и надзор, съобщи районният министър арх. Иван Шишков, който през днешния ден инспектира язовир „ Тополово 2 “ в община Асеновград. Той цитира заключението на Дирекцията за народен строителен надзор, направила инспекция на дребна част от рисковите язовири, за чийто ремонт страната е отпуснала половин милиард лв..

Язовир „ Тополово 2 “ е безусловно опустошен, откакто в хода на ремонтните действия се случва повреда, която унищожава язовирната стена. В момента оборудването е празно и по него не се работи. Министър Шишков разяснява, че този язовир е индикативен за това по какъв начин страната си е разрешавала да строи нелегално в интервала 2019-2021 година – без планове, без позволение за градеж, без надзор и гаранции. По думите му при язовир „ Тополово 2 “, с изключение на ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на повредата.

„ Държавата е осигурила пари, упълномощила е планиране, има направен план, само че след това плановете не са утвърдени, а стартират противозаконни поправки. Няма контрол на ремонтите, не са правени инспекции. Нямаме въвеждане в употреба. Липсата на правилник, контрол и надзор води до повреди. За страдание не знаем дали и други язовири могат да аварират по този метод, тъй като са без строителни бумаги “, сподели арх. Шишков и увери, че повредата при „ Тополово “ 2 ще бъде отстранена законно, защото от юли 2022 година има позволение за градеж за премахване на повредата.

„ Много пъти разясних проблемите с противозаконните поправки на пътища и язовири. Предложих на Народното събрание текстове, с цел да можем да ги обявим за търпими и да продължим с дейностите, само че хората, които ни вкараха в строителния капан, отхвърлиха да поддържат законите промени “, уточни арх. Шишков и добави, че поради неналичието на правна рамка няма по какъв начин да се завършат нелегално започнатите поправки.

Според него виновността е на страната в интервала 2019-2021 година, като тя се явява възложител и реализатор.

„ Мащабът на противозаконното строителство е голям, пред съществено предизвикателство сме “, съобщи арх. Шишков.

В инспекцията на оборудването участваха още заместник-министър Николай Шушков, началникът на Дирекцията за народен строителен надзор инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и други.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР