83 прасета са загробени в с. Тутраканци заради африканската чума.

...
83 прасета са загробени в с. Тутраканци заради африканската чума.
Коментари Харесай

БАБХ: 83 прасета са загробени в с. Тутраканци заради африканската чума

83 свине са загробени в с. Тутраканци поради африканската чума. Това сподели за „ Фокус “ изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев.
„ Националната референтна лаборатория удостовери съществуването на вируса в стопанство вид „ заден двор “ в с. Тутраканци, община Провадия. През последните две години се опитахме да създадем по този начин, че чумата да не влезе в България. Но за жалост това е един извънредно нападателен и резистентен вирус и макар засилените ограничения, които взехме не успяхме. След като установихме огнището на болестта незабавно взехме незабавни и незабавни ограничения - наложихме 3 километровата защитна зона на с. Тутраканци и с. Бозвелийско “, разяснява доктор Илиев.
По думите му инспекторите са работили от петък вечерта до нощес без отмора и са ефтаназирали. „ Загробихме 83 свине в с. Тутраканци. Повече са от в началото оповестените 30, тъй като се оказа че има огромен брой домашни свине, които не са регистрирани както е условието по закон. Вече сме дезинфекцирали региона и обезопасили. Ограничителните ограничения остават за 3 км и 10 километровата зона към огнището на заболяването. Продължава взимане на проби от домашните животни “, добави той и посочи, че откакто имат резултат от пробите, ще решат по какъв начин да действат. „ Ако са позитивни, подхващаме незабавни ограничения за ограничение на болестта и разпространяването на заболяването. Но до момента в който излязат пробите няма да се умъртвяват животни, хората да са спокойни “, успокои Илиев.
Той увери, че работят по разпоредбите. „ Ветеринарните управляващи във всички останали страни, в които са открити огнища, работят по същия метод като нас. Целта ни е България да не допусне разпространяване на болестта – както в други елементи на страната, по този начин и отвън страната ни. Затова и ще продължи възбраната за придвижване в 3 км и 10-километровата зона. Най-важното да ограничим болестта да не стигне до индустриалните ферми и да не я допуснем в някоя от огромните свинеферми. Изключително значимо е, стопаните да не подхващат сами ограничения за лекуване, в случай че видят че прасето им болно, а да викат незабавно формалните ветеринарни управляващи “, изясни доктор Илиев.
„ Както е станало в с. Тутраканци. Смятам, че точно осведомителната акция на БАБХ за африканската чума по свинете, е провокирала стопанина на 7-те заболели животни да извика ветеринарния доктор, а от там и нас. Защото, в случай че стопаните решат да заколят болното прасе и да го сложат във фризера – това е най-сигурният метод за разпространяване на болестта. Много е значимо и в случай че хората намерят и трупове на умрели животни и то освен диви свине, а и други – лисици, чакали, кучета да ни сигнализират незабавно, тъй като те също могат да са преносители на болести “, изясни още Дамян Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР