„За съжаление Сметната палата е превърната от одитна в политическа

...
„За съжаление Сметната палата е превърната от одитна в политическа
Коментари Харесай

Нанков: Сметната палата е превърната от одитна в политическа институция


„За страдание Сметната палата е превърната от одитна в политическа институция. Защото отчетите й се “стъкмяват ”, с цел да защитят избрани политически тези. И то в разгара на изострено опълчване около опитите за съставяне на държавно управление и на фона на отчетливото водачество на ГЕРБ в публичните настройки.“

Това разяснява във фейсбук някогашният министър на районното развиване и депутат от ГЕРБ Николай Нанков във връзка оповестения през днешния ден отчет на Сметната палата, съгласно който Агенция „Пътна инфраструктура“ е избрала да даде 118 млн. лева на избрана компания за поддръжка на толсистемата.

„Целта е ясна – да бъде компрометирана най-голямата партия. И за това не се пестят старания, в приложимост е вкарана цялата държавна машина. Но когато обстоятелствата приказват, и най-дървените философи би трябвало да замълчат“, написа Нанков.

В обявата си той изброява обстоятелствата по проблема:

„Одитът е предоставен на Сметната палата с решение на 44-то Народно заседание от 18.12.2020 година, обнародвано в Дъждовни води, бр.108 от 22.12.2020 година Забележете – при тогава управлявалото болшинство с водеща партия ГЕРБ. Поводът бяха спекулациите за функцинирането на тол системата, които бяха употребявани от водачи на така наречен партии на митинга с политическите цели. Одитния екип е ревизирал седем контракта, подписани през заложения интервал. До средата на 2021 година инспекцията е приключила, като от страна на АПИ е предоставена цялата нужна документи.

До средата на септември е направен плана на одитния отчет и през октомври той е връчен на всички заинтригувани страни, които са имали 14-дневен период за мнения. Вкл. двама ръководители на АПИ (Дончо Атанасов и Георги Терзийски). След това отчетът е трябвало да влезе в съвет на Сметната палата за неговото дефинитивно приемане. Дори по отношение на открити нарушавания са формирани актове по Закон за административните нарушения и наказания на длъжностни лица. Но…така и не излиза финален отчет. Защо ли? Явно откритите нарушавания не са удовлетворили някого, който сънува изчегъртване, арести, решетки. И както се случи с други отчети, стартира да се търси верния външен специалист, който да удовлетвори „ глада за кръв “.

И този външен специалист е бил открит. След 8 месеца старателно търсене!!! Намерили са подобаващия специалист, който явно не държи на положителното си име в специалността и е направил изводи, които го излагат пред професионалната общественост. И е направена смяна на констатациите от първия план на отчет в частта на Догвор №РД-37-22 от 23.12.2020 година самодеен мониторинг и поддръжка на тол системата.

Във връзка с това какъв брой е преференциален за страната този контракт следва да се има поради откритата процедура компаниите, построили тол системите, да ги оперират изцяло или отчасти в страни от Европейски Съюз като Чехия, Словакия, Унгария, Белгия, Австрия, Полша, Германия, Франция.

Цената за опериране в България, в това число и на контракта за Проактивен мониторинг, е най-ниската в Европа както като безспорна стойност, по този начин и по условен коефициент. Тази разлика става още по-съществена в интерес на България, в случай че се преизчисли цената за опериране към 1 км пътна мрежа, която се таксува или към общо брой на обработените тол заявления на годишна база.

Относно постигнатата цена би трябвало да се има поради и фактът, че системата в България е единна за ППС до и над 3,5 т., а в редица европейски страни това са две обособени системи с обособени инфраструктури и екипи за поддръжка (общо още по-високи разноски за опериране). При доходи от тол системата за 2021 година от близо 420 благ. лв., то цената за опериране би била 75 милиона лв.. Което е съвсем 3 пъти повече от реализирана при директното договаряне цена.

Изводът е един: публичният интерес и запас е бил предпазен. Те ще бъдат предпазени и на задаващите се предварителни избори с безапелационната победа на ГЕРБ!“
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР