„Със закриването на специализираното правосъдие се преследват нелегитимни цели. Иначе

...
„Със закриването на специализираното правосъдие се преследват нелегитимни цели. Иначе
Коментари Харесай

Гешев: Спецпрокуратурата е ефективна, има едва 2% оправдателни присъди

„Със закриването на профилираното правораздаване се преследват нелегитимни цели. Иначе няма пояснение за какво при успеваемостта, която профилираната прокуратура демонстрира, се желае тя да престане да съществува“, съобщи основният прокурор Иван Гешев пред Пленума на Висш съдебен съвет при разискването на направения от Прокурорската гилдия разбор на Специализираната прокуратура.

„Бих желал да обясня на българските жители, че сме внесли отчет в Народното събрание още предходната година за активността на прокуратурата, само че не се прояви никакъв интерес какви са резултатите от работата й. Главният прокурор не бе поканен за чуване. Там ставаше ясно, че успеваемостта на прокуратурата е 95-96%“, добави Иван Гешев, представен от БГНЕС.

Той уточни, че отчетът, който в този момент се предлага за приемане за сведение от Пленума на Висш съдебен съвет, обгръща целия интервал на битие на Апелативната профилирана и Специализираната прокуратури:

„Документът е на уеб страницата и всеки български жител може да се запознае с него. И в случай че политиците проявят интерес, ще схванат, че тази конструкция е ефикасна и ефикасна макар неналичието на задоволително фрагменти и недофинансирането. За целия интервал на съществуването си има едвам 2% оправдателни присъди по каузи с фактическа и правна сложност“, безапелационен бе обвинител №1.

Иван Гешев напомни, че с помощта на профилираното правораздаване е прекратено наблюдението по направление проведена престъпност в хода на Механизма за съдействие и инспекция. Благодарение на профилираните съд и прокуратура има голям брой каузи по глава 1 от Наказателен кодекс, в това число и влезнали в действие неоправдателни присъди за тероризъм.

„И да се каже, че тези структури би трябвало да бъдат закрити, значи единствено едно – че това е политическо решение, което не подхожда на статистиката и обективната реалност и не е в полза на българските граждани“, заключи основният прокурор.

Иван Гешев уточни, че от отчета за активността на профилираните прокуратури се вижда, че е налице напредък и във връзка с битката с корупцията и той е оценен от европейските сътрудници и от Евроджъст.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР