„Много пъти страната ни е съдена в Страсбург във връзка

...
„Много пъти страната ни е съдена в Страсбург във връзка
Коментари Харесай

Йорданка Бекирска: Нямаме ефективни способи за прилагане на съдебни решения за споделеното родителство

„Много пъти страната ни е съдена в Страсбург във връзка със споделено родителство, като при последните пет от делата има и постановени ограничения – привременни или е правосъдно решение и страната и нейните институции нямат ефикасен прийом, по който да изпълнят тези решения „, уточни в „Преди всички“ юрист Йорданка Бекирска след произнасянето на Европейския съд по правата на индивида от 1 февруари във връзка със споделено родителство.
„И идващите пет пъти сме осъждани точно за това, че страната няма ефикасни начини при към този момент произнесени правосъдни решения да се реализира резултат. Тоест един родител има право да прекарва с детето си, или пък неговите родственици, само че отглеждащият родител не разрешава тези срещи да се случват дейно. И няма институция в България, която да я задължи. То е регламентирано, има начини, само че те не са ефикасни. Отглеждащият родител се „скриват“ зад това, че детето „не иска“ . Това е уловката. Така се основава съзнателно отчуждение на детето към другия родител. Способите са разнообразни и детето постоянно стартира единствено да отхвърля да се вижда с другия родител“, сподели още юрист Бекирска.  По думите и даже след извоювани каузи от другия родител, той да упражнява родителските права над детето, отново не се стига до предаването на детето действително на спечелилия делата на три инстанции родител. Едва след завеждане на ново дело – за практикуване на принуждение към детето и към другия родител ( подобен е случай с делото „Павлови против България“ пострадали са бащата и детето).Според юрист Бекирска би трябвало да бъдат направени промени във връзка със споделеното родителство.
По думите и в другите страни при нарушаване на правосъдното решение се постановат доста съществени санкции или се употребява със законодателната рамка – взаимно практикуване на родителството – или така наречен „споделено родителство“. Това стартира да работи незабавно след раздялата на родителите, в случай че няма риск за детето. Това се постановява от съда.

„Докато у нас, съгласно Семейния кодекс, съдът постановява при кого от родителите да живее детето, като избира по пригодния. Тази наредба основава цялата родителска война . Така не се дава право за взаимно практикуване на правата. Затова има потребност от промяна, която ще е в полза на децата.

Защото ситуацията става пандемично. И двете страни са мощно трамвмирани . Може да има споделено родителство, единствено в случай че родителите сами се схванат за това“, добави още юрист Бекирска.

Според делата и по-равно са ощетени в сходни обстановки родителите – и бащите, и майките.

„Но съдилищата у нас към този момент не гледат по пола на родителя кой да получи родителските права, а по потенциал за развъждане на детето,. Дори в случаи при еднакъв потенциал, бащата да вземем за пример, упорства за равни прави на развъждане, а майката не се съгласява, съдът в последна сметка отсъжда праватата на бащата, тъй като е бил по-добронамерен в цялата комплицирана ситуация“, описа юристът.

Още по тематиката в звукоивя файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР