“Да общувам с проф. Стиглиц отблизо е истинско богатство. Още

...
“Да общувам с проф. Стиглиц отблизо е истинско богатство. Още
Коментари Харесай

Професор Стиглиц ще консултира “Визията за България” на БСП

“Да поддържам връзка с проф. Стиглиц от близко е същинско благосъстояние. Още повече, когато имаме общи хрумвания. Обсъдихме засилващите се неравенства и методите за намаляването им”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя изясни, че изцяло споделя заключенията в книгата му “Цената на неравенството ”, че резултат от неравенствата е съществуването на два паралелни свята, които действат един до различен, без да имат допир между тях.
 ninova4  ninova2  ninova3  ninova
“С проф. Стиглиц разговаряхме и за нашата “Визия за България ”, която ще обявим на 21 юли”, разяснява тя. Нинова напомни, че той е посветил част от трудовете си на ролята на страната в стопанската система. “Ние от дълго време настояваме страната да не оставя всичко на свободния пазар, а да резервира своята регулаторна функционалност в основни браншове. Радвам се, че един от най-големите икономисти в света, притежател на Нобелова премия за стопанска система, счита, че с цел да работят пазарите по този начин, както се чака, би трябвало да има уместно контролиране от страна на държавата”, съобщи тя.

Корнелия Нинова сподели, че е отправила покана към проф. Стиглиц да посети България, с цел да показа своите хрумвания. “Професор Стиглиц одобри да му изпратя нашата “Визия за България”, с цел да ме съветва по тематиките, залегнали в нея. Там има доста от неговите визии за правдивост за всеки и по какъв начин неравенството подкопава господството на закона. Разговаряхме отсега нататък да обменяме отзиви по избрани въпроси, които касаят стопанската система и обществената държава”, посочи тя.

Джоузеф Стиглиц е един от най-известните леви икономисти в света, притежател на Нобелова премия за стопанска система от 2001 година и още десетки влиятелни награди. Завършил е Масачузетския софтуерен институт, учител в MIT, Принстън, Станфорд и Колумбийския университет. Най-известните му писания са: “Цената на неравенството”, “Голямото разделяне ”, “Еврото ”, “Свободно рухване: Америка, свободните пазари, рецесията и отговорните за нея ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР