– Сега накъде, г-н Вацев? Какво сочи вашият анализ?– Нека

...
– Сега накъде, г-н Вацев? Какво сочи вашият анализ?– Нека
Коментари Харесай

ЗАПОЧВА НОВА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ЕПОХА. БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛАКЕИ.

– Сега накъде, господин Вацев? Какво сочи вашият разбор?

– Нека първо да кажа, че в понеделник вечерта Путин прочете една историческа тирада, в която не всичко мога да приема, там има неща, с които не съм склонен. Но признавам, че това е огромната тирада на живота му. Той постепенно, методично и в детайли описа за какво Украйна няма нито физически, нито в действителност, нито исторически учредения да съществува. Това бе в действителност оповестяването на неговия самостоятелен джихад. Обикновено Путин приказва скрито, само че този път стана ясно, че става дума за негова персонална задача. Цялото ревю беше отдадено на това за какво не Украйна въобще, а тази Украйна, която се появи през 2014 година, повече не трябва да съществува. Путин изясни по какъв начин Украйна от 2014 година е резултат на американски прелом, за какво тази страна е пронацистка, криминализирана, корумпирана, антируска, злонамерена мощ, която няма да спре да пречи на Русия да се развива. Той говореше по този начин, като че ли това е негова персонална историческа задача да демонтира тази Украйна.

– Как ще стане това? С военна мощ ли?

– Неговите планове, съдейки по един повсеместен разбор на това, което той прави и приказва, напълно не са напълно военни. По-скоро той има желание да демонтира днешна Украйна с политически и с финансови средства, а не с военни. Интересно е, несъмнено, да се приказва за танкове и артилерия. Но в тази ситуация ключът към обстановката „ Украйна “ не се намира в броя на танковете. Военни дейности би могло да има, Путин не се бои от военни дейности. Решението на Думата за установяване границите на двете републики в границите на тяхната пълномощия значи, че те могат да разширят границите си и тогава получават още юрисдикции. Т. е. казано им е – както го извършите. Тъй като наклонността ще бъде суверенитетът да се разгръща върху областите Донецка и Луганска, където има украйнски войски, позволявам, че там може да има военни спорове и конфликти. Предполагам, че съветските войски ще стоят в територията на тези републики като миротворци с необикновен статут, а самите войски на Донецк и Луганск ще чистят териториите на областите, с цел да могат да се разпрострат като приети в границите на своите административни граници. Но концепцията на Путин за ремонт да Украйна е не толкоз военна, колкото финансово-организационна. Чуха се доста забавни елементи. Един от ръководителите на бюджетната комисия в Думата сподели, че в бюджета има пари за Донецк и Луганск и „ ще би трябвало да налеем там един трилион и половина рубли, само че ще действаме по пътя на държавно-частното партньорство “. Което значи, че Путин е съумял да се контракти с украинските олигарси – те са не повече от 20-30, които ще признаят двете републики и ще стартират да ги финансират дружно с съветската страна. Т. е. Путин е предложил на украинските олигарси, а сигурно и на някои съветски олигарси, да вземат участие във финансирането на новите две републики. Така че в случай че не стане нещо друго, може би ни чака една спокойна половин година с доста мощно финансиране в новите републики.

– И по-късно?

– Към края на годината по метода на доминото ще пристигна редът и на Харковска и Одеска област и тази Украйна от 2014 година ще бъде демонтирана. Не е ясно какво ще стане с Галичина (Галиция или още Галичина е историческа област в Централна Европа, обхващала територии от днешните Украйна (Лвовска, Ивано-Франкивска и Тернополска област) и Полша (Малополско и Подкарпатско войводство). През Първата международна война (1914 – 1917) в Галиция се водят доста боеве сред съветската и австро-германската войска. От 1918 година e част от Полша. През 1936 година популацията u е към 8,2 млн. поданици. Главни градове са Лвов и Краков. През 1939 година източната част на Галиция е присъединена към Съветска Украйна, бел. ред.) Най-простото, несъмнено е, Галиция да бъде върната на Полша, някои румънски територии да бъдат върнати на Румъния, а маджарски – на Унгария.

– Допускате, че Путин може да връща територии? Досега той единствено е заграбвал…

– В Русия има консенсус, че Галиция не им е нужна. Присъединяването u към територията на Съюз на съветските социалистически републики беше може би най-голямата неточност на Сталин.

– Путин го каза…

– Той сподели извънредно значими неща. За страдание българските анализатори не се интересуват, може би тъй като към този момент не схващат съветски. Путин сподели по този начин, обръщайки се към Украйна: Вие желаете декомунизация, значи ще получите декомунизация. Което на неговия език значи: Русия ще ви отнеме всичките дарове, които сте получили от комунистическо време. Целта е да се получи един рядък конфедеративен съюз на области, които ще съществуват като нова Украйна, която няма да има нищо общо с през днешния ден съществуващата. С присъединяване на украинските и някои съветски олигарси.

– И с някоя марионетка за президент…

– Защо марионетка? Те умерено могат да създадат избори и който изберат, той да стане президент. Във всеки случай няма да бъде по марионетка от днешната марионетка Зеленски, който в някои връзки е по-долу даже от Порошенко. В понеделник Зеленски се опитал да провежда Съвет по национална сигурност и избягал! Журналистите го чакаха часове наред, оказа се, че Съветът не работи. С други думи, стартира нова геополитическа ера. Ако би трябвало, Русия ще води война, само че фокусът на вниманието u не е към воюването, а към политическата технология с финансово-организационни средства. Това чакам да стане – днешната Украйна да бъде дестабилизирана, разрушена на части и превърната в нов конфедеративен съюз от няколко разнообразни Украйни. Ако това не стане, има вид републиките от Новорусия, като почнеш от Харков и свършиш с Одеса, да станат субекти на Руската федерация.

– Да се причислят, както стана с Крим?

– Очаквам да не се бърза с присъединението на тези републики. Все още е допустимо разнообразни субекти, които се появяват на територията на днешна Украйна, да се договарят за основаването на нова украинска федерация, която да не бъде антируска и да не бъде финансирана и ръководена от Вашингтон. Да бъде една доброжелателна съседка на Руската федерация. И несъмнено, без присъединяване в блокове.

– Бившият украински президент Порошенко разгласи, че една от бъдещите цели на Путин може да бъде България…

– Това са нелепости, само че аз ги извинявам. Порошенко е смъртно уплашен. И в този момент може би пристигна момента да кажа това, което го мисля от дълго време, само че го тая – всичко това, което ставаше през вчерашния ден, става и през днешния ден и има да става, можеше и да не стане, в случай че Путин не беше позволил една ужасна неточност през 2014 година. Когато тогава американците направиха преврата в Киев и основаха новата страна, Путин имаше цялостното право да каже извинявайте, господа, ние не ви признаваме. Напротив, Путин ги призна, след това призна и Порошенко, тъй като бил определен на избори. От понеделник следобяд и в идващите месеци Путин ще компенсира и ще заглажда онази геополитическа неточност, която тогава направи съветското държавно управление. Те не биваше да признават суверенитета на тогавашна Украйна, която се бе появила след американски прелом и това не се криеше. Призна го и президентът Обама. Аз не разбирам от кое място Порошенко ги вади тези данни за нахлуване против България. За да стане това, Русия би трябвало да мине през Украйна и Румъния. Освен това виси съдбовният въпрос – а за какво да го прави? Светът към този момент не е еднополюсен, съществуват три световни сили, които ще би трябвало да уредят връзките си занапред нататък, без да се управляват от нищо наследено до момента.

– Имате поради Съединени американски щати, Русия и Китай? А къде Европейският съюз?

– Разбира се, на Европейски Съюз му следва да стане велика мощ, само че там би трябвало да се реши и въпросът за сигурността на Русия. Планът на Кремъл през днешния ден е Съединени американски щати да бъдат изтласкани от Източна Европа и тя да се върне към зоната на въздействие на Русия, а Западна Европа да стане зона на въздействие на Съединени американски щати. Ако Европейски Съюз успее да откри в себе си сила за независима геополитическа игра, това, несъмнено, би било най-добре. Но на този стадий Европейски Съюз е раздробен от спорни мнения, отзиви и претенции.

– Това не ни ли връща в епохата на Студената война?

– Да, на този стадий е на път, малко видимо, само че доста съществено, да се върне освен Студената война, само че и Желязната завеса. Точно по тази причина прекалено много неща зависят от интелекта и от политическата воля и схващане на Джо Байдън. Ужасно доста неща зависят за архитектурата на Европейския съюз от Вашингтон, от концепциите на Белия дом и на Държавния департамент. Те имат късмет да се отнесат трезво и с схващане към несъгласието на Путин да съществува такава Украйна. Дълбоко скърбя, че Съединени американски щати взеха решение да влагат своя доста огромен престиж в тази страна. Никой не би се радвал на нова Студена война и на нова Желязна завеса.

– Защо съгласно вас Джо Байдън настойчиво твърдеше, че Русия ще нахлуе в Украйна на 16 февруари?

– Това не беше игра на Байдън. Просто американските секрети служби бяха решили да държат света на нокти. Те го вършат не за първи път и никой сериозен анализатор не се ръководеше от това, в случай че не броим българските политически лакеи, само че те постоянно са на последно място в листата на факторите. Забавно е, само че си коства да се каже, че в броя на „ Вашингтон пост “ от вторник има една доста странна и забавна публикация. В нея се споделя, че в понеделник вечерта Съветът за сигурност на Съединени американски щати дружно с президента Байдън са заседавали до късно през нощта и са се карали по въпроса дали когато Русия признава Донецк и Луганск и вкарва там войски като мироопазващи сили това инвазия ли е или не е тъкмо инвазия. И не са могли да се схванат. За разлика от Байдън обаче българските политически лакеи са сигурни, че Путин е направил инвазия. Кристиян Вигенин жигосах съветската инвазия. Много е неприятно да си прислужник в политиката. Подритват те, не ти обръщат внимание и ти се присмиват.

– Народното събрание по този начин и не одобри декларация…

– Най-удобно е да не приема, тъй като моментът е надълбоко неразбираем. Още на следващия ден може да стартират да се осъществят разнообразни паралелни сюжети. Ситуацията е турболентна и в случай че в действителност българският парламент би трябвало да одобри декларация, най-разумното би било да се изчака 3-4 дни.

– Щяха ли нещата да се стигнат дотук, в случай че президент на Съединени американски щати беше не Джо Байдън, а Доналд Тръмп?

– Аз също мисля по този начин. Ако Тръмп беше президент, връзките сред Украйна и Русия щяха да бъдат напълно други. Тръмп не беше заинтересуван от усложняването на връзките сред Русия и Съединени американски щати. За него би трябвало да приказваме освен в минало, само че и в бъдеще време. Републиканците ще завоюват междинните избори през ноември тази година. Тръмп продължава да бъде на политическата сцена. Той постоянно е считал, че основната опасност за Съединени американски щати не е Русия, а Китай. И се интересуваше не от процесите на Балканите и Източна Европа, а от процесите към Китай. Америка на Тръмп е друга Америка, тя формулира своите цели по друга логичност.

– Появиха се подозрения, че френският президент Еманюел Макрон е бил предизвестен авансово от Путин за признаването на Донецк и Луганск, може ли това да е правилно?

– Да. Путин му е споделил авансово. Макрон сякаш съумя, жестоко казано, да влезе под кожата на Путин. Макрон се обаждаше непрестанно, изскачаше в най-неочаквани моменти, водеше телефонни диалози, тичаше до Москва непрестанно, говореха си с Путин безусловно доверително на дългата маса. Той даже съумя да накара Путин да каже: „ Господин Макрон предлага хрумвания, които сега са безполезни, само че върху които в бъдеще ще би трябвало да работим “. Т. е. Макрон е споделил нещо, което се е харесало на Путин в стратегически, а не в тактически смисъл. И което го приближава до успеха на президентските избори във Франция през април.

в. Труд

Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР