– Г-жо Заячка, младежката организация на АБВ първа откри кампанията

...
– Г-жо Заячка, младежката организация на АБВ първа откри кампанията
Коментари Харесай

Пламена Заячка, председател на АБВ-Младежи, пред „Труд”: Няма да допуснем двойни стандарти

– Г-жо Заячка, младежката организация на АБВ първа откри акцията си за евроизборите от Брюксел. Защо бързахте толкоз доста, искахте да изпреварите останалите партии ли?
– Това е част от нашите цели. През септември направихме Втория народен конгрес на АБВ- Младежи. На него бяха подредени целите ни и бе определено ново управление. Още тогава открихме акцията за изборите за Европейски парламент. Казахме защо ще се борим. Пътуването ни до Бюксел на 13 ноември бе обвързвано с посещаване на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент. Там направихме три послания. Първото обръщение е, че няма да допуснем към България да се ползват двойни стандарти.

– Как няма да допуснете това, имате ли механизъм?
– На идните евроизбори ще се борим за депутати, които вършат разлика сред Европейски съвет, Съвет на Европейски Съюз и Съвет на Европа тъй като познаването на механизмите и на структурите на Европейски Съюз разрешава отбрана на националния интерес и противоположното – непознаването им води до спекулации и манипулиране на публичното мнение. Както и на изявления от рода на: “Брюксел подреди ”, “бюрократите в Брюксел споделиха ”. Ако българската администрация си вършеше работата няма по какъв начин тя да не е осведомена, с което и да е решение, защото има процедури, които вървят изпод нагоре. Европейски Съюз е организация, в която процедурите са открити и минават през няколко инстанции. Друг е въпросът, че нашите представители не желаят да вземат позиция по избран въпрос и да защитят ползата на страната ни. Всички пропуснати изгоди за България – от превозвачи,, през артикули, до “Южен поток ” са резултат от несъстоятелността на българските представители в Европейския парламент. Не би трябвало да се позволява към страната ни да бъде прилаган двоен стандарт и тя да бъде превръщана в пленник на непознати ползи. Защо да има “Северен поток 2 ”, а за България нищо? Защо за една и съща работа българите да получаваме по-малка заплата от западноевропейците? Защо в Унгария строенето на нуклеарни мощности да е стопанска система, а при нас – взаимозависимост!

– Защо едни и същи артикули в България са с по-ниско качество, от същите в другите страни членки на Европейски Съюз?
– Защо от 16 страни, в които има нарушаване на нормите на чистотата на въздуха, единствено България и Полша са дадени на съд? Крайно време е България да вземе дейна позиция в дневния ред на Европейски Съюз. Поради тези аргументи започнахме акцията си по-рано. Важно е да определим курса, по който ще поеме Европа през идващите години. Голяма част от нашите младежи са част от европейската акция за повишение на интензивността на евроизборите. Вярваме, че е време за смяна и промяна на този модел. Не е правилно, че откакто сме дребна страна не можем да си пазиме ползите – това е зловредно, рисково и в своята същина родоотстъпническо факсимиле! Когато има предпочитание, има метод. Пример в това отношение са Ивайло Калфин, президентът Първанов и предходният ни дипломат в Брюксел – Бойко Коцев, с помощта на които на евро банкнотите има кирилица.

– Защо избрахте Брюксел за старта на акцията си?
– Брюксел е сърцето на Европа и знак на обединена Европа. В момента ставаме очевидци на разделяне, а повода е поетия курс от институциите на Европейски Съюз, отпред с Юнкер. Ако лидерът залита пийнал, а пиарите му изясняват, че “страда от ишиас ”, резултатът е злополука. На последната конференция беше с две разнообразни обувки. Пиарите му са изключително изобретателни, само че за обувките не зная какво ще измислят.

– Как оценявате възможностите на АБВ да вкара евродепутат?
– АБВ е единствената партия, която съгласно последните изследвания на социологическите организации, има трайна наклонност на повишение на %, което дава огромен късмет.

– Реалистично ли е преди изборите АБВ да направи коалиция с Българска социалистическа партия, за това от дълго време се чуват гласове в столетницата?
– Това е въпрос към управленията на двете партии. Към тях би трябвало да се обърнете, тъй като преди да се случи каквото и да било, би следвало да има диалози сред тях.

– Какви по-различни претенденти за Екологичен потенциал ще предложи АБВ?
– Хора, които познават историята на България, които познават тежестта й, смисъла й на Стария континент и могат да пазят ползите на нашата страна, без значение дали са в границите на Европейски Съюз или с по-широк геополитически темперамент. В този смисъл, едно от посланията, които декларирахме в Съвета на Европейски Съюз бе за събаряне на глобите против Русия, които са в ущърб на България. Санкциите не вземат решение проблеми, те ги задълбочават и се трансформират в патология. Няма случай в историята, при който налагането на наказания да е подкрепило развиването на интернационалните връзки. Единственото, до което глобите водят е до ответни наказания. Санкциите задълбават пропастите сред страните. И това води до ерозия на интернационалните връзки. Икономическите наказания против Русия са и лицемерие, защото доста от страните членки на Европейски Съюз водят двустранни търговско-икономически връзки с Русия, посещават стопански конгреси и от глобите губи България, тъй като се постановат контрасанкции, от които губят нашите производители. Губят милиони. В Екологичен потенциал изразихме позицията си във връзка денонсирането на контракта за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние.

– Защо го направихте от Брюксел, а не от София?
– Защото най-големият пострадал от денонсирането на този контракт ще е Европа. Договорът за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние от 1987 година урежда премахването на нуклеарните и стандартни наземни балистични ракети със междинен и дребен обхват на деяние. Благодарение на този контракт до 1991 година от Европа са изведени и унищожени близа 2700 ракети. Денонсирането на този контракт значи връщане към конкуренцията във въоръжаването и връщане към интервала от Студената война. Ние настояхме в Брюксел за две съответни неща. Първо, Европейски Съюз да излезе с позиция във връзка с това желание на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, да излезе от контракта. И това да стане в границите на общата външна политика и политика за сигурност в Европейски Съюз. Една от задачите е запазване и подсилване на интернационалния мир и сигурност. Второто ни гледище бе към Организацията за сигурност и съдействие в Европа, чийто мандат включва надзор на въоръжението. Настояхме тази организация да излезе с позиция, защото самата организация се основава с помощта на разведряването на връзките и Хелзинския развой. Не е добре за света, в случай че тази памет трае 20-30 години. Между Първата и Втората международна война има 20 години. Сега има 30 години от края на Студената война и към този момент стартира да се денонсират контракти, довели до нейното преустановяване. През 2001 година Съединени американски щати излезе от контракта за ограничение на средствата за противоракетна защита, прочут като ПРО. Към момента се блокират договаряния за удължение на контракта за балистични ракети СТАРТ, чийто период изтича през 2021 година Денонсирането и изтеглянето на Съединени американски щати от контракти ще нанесе тежък удар на международната стратегическа непоклатимост. В тази борба победител не може да има.

– Къде виждате Тръмп?
– Кампанията, която е подел президент Тръмп съмнително припомня на акция на Рейган през 1980 година, когато печели изборите въз основата на втръдяване на позициата по отношение на Съюз на съветските социалистически републики и анти-разведряване в връзките сред страните. Обяваването на желанието за излизане от Договора единствено седмица преди междинните избори в Съединени американски щати е повече от показателно за това. Аргументът, че контракта е стар и лимитира единствено Съединени американски щати и Русия до момента в който другите страни не, не е сериозен. Напротив, дано и те да се причислят, дано се добави анекс и да се осъвремени. При подписването на договорът през 1987 година Рейган декларира, че този контракт пази ползите на приятелите и съдружниците на Съединени американски щати. Денонсирането му значи, че към този момент не е по този начин? Денонсирането на международно-правни контракти не трябва да се трансформира в процедура, тъй като отваля една врата, която не е ясно до каква степен ще докара от Ньой, през Париж, Аляска до Скопие.

– От международната стратегическа непоклатимост ще ви насоча към стабилността в България. Каква е позицията на АБВ?
– Ние сме една от първите партии, която планува, че този кабинет няма да издъжи. Ще изтъквам нашия ръководител Румен Петков, който още преди няколко месеца сподели, че Обединените патриоти нито са обединени, нито са патриоти.

Нашият посетител
Пламена Заячка е от София. Тя е на 30 години. Завършила е “История ” в СУ “Св. Климент Охридски ” и втора магистратура “Политики и ръководство на Европейски Съюз ” в Брюксел, след което се връща в България да прави докторантура. В момента написа дисертация за запазване на културното завещание и е докторант в Софийския университет. Била е на стаж в Министерство на външните работи и в Европейския институт. В АБВ – Младежи е от основаването на структурата и на последната Национална отчетно-изборна конференция през 2018 година е определена за ръководител на АБВ – Младежи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР