​Руската корпорация Росатом започна зелена преработка и утилизиране и на

...
​Руската корпорация Росатом започна зелена преработка и утилизиране и на
Коментари Харесай

„Росатом“ започна "зелена" преработка и на отработеното гориво от реактори като в "Козлодуй"


​Руската корпорация " Росатом " стартира " зелена " преправка и утилизиране и на отработеното нуклеарно гориво от реактори ВВЕР-1000. „ Горно-химически комбинат “ (ГХК), част от „ Росатом “, сполучливо извърши пилотна преправка на отработен и нуклеарни касети от реактор ВВЕР-1000 на съветските АЕЦ.

„ Приключихме научно-изследователските и опитно-конструкторски действия. В тези рамки обработихме първата действително отработена топлоотделяща сборка от реактор ВВЕР-1000 от Балаковската АЕЦ “, съобщи Пьотр Гаврилов.

Това е революционно постижение за нуклеарната промишленост, настояват специалисти. Ефективността на неповторимата технология, която не съставлява риск за околната среда, бе изцяло доказана. ГХК е подготвен да стартира плановото преправяне на отработено нуклеарно гориво от ВВЕР-1000, съобщи генералният шеф на предприятието Пьотр Гаврилов.

Преработването на ОЯГ е високотехнологичен развой, който цели минимализирането на радиационната заплаха на ОЯГ, утилизиране на неизползваните съставни елементи, обособяване на потребните материали и обезпечаване на по-нататъшното им потребление.

​Производството на реактори ВВЕР-1000 стартира след 1975 година и през днешния ден са едни от най публикуваните в международен мащаб. Двата хилядника в АЕЦ " Козлодуй " - Пети и Шести енергоблок също са от този вид.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР