80 работници от свинекомплекса в село Българско Сливово, който беше

...
80 работници от свинекомплекса в село Българско Сливово, който беше
Коментари Харесай

2/3 от работниците в свинефермата в Свищовско вече са безработни

80 служащи от свинекомплекса в село Българско Сливово, който беше обиден от африканската чума, към този момент са се записали като безработни, оповестява БНР.

Две трети от работещите в промишлената свинеферма, която е най-голямата във Великотърновско, са освободени от работа. Вероятно те ще останат на помощи за безработица най-малко половин година.

Евтаназирането на 17 500-те свине от свинефермата продължава към този момент четвърти ден, като помощ оказват и военните от Белене. След като животните бъдат загробени, следва стерилизация, с цел да не се разреши вирусът да излезе отвън свинекомплекса. Повторно населване с свине е допустимо минимум 6 месеца след умъртвяването.

Очаква се бедственото състояние в община Свищов да бъде удължено след 11 август. Планираното за тази събота разкриване на ловния сезон на дръпнат дивеч в региона няма да се състои поради болестта.

Областната епизоотична комисия позволи достъпа на горското стопанство в Свищов до териториите си в засегнатата зона, с цел да не бъдат унищожени 1200 декара с фиданки за залесяване.

Припомняме, поради чумата по свинете митингите край село Крушаре не стопират.

По-рано зам.-министърът на земеделието Янко Иванов съобщи, че може да се наложи да желаяме още пари от Европейски Съюз за справяне с чумата.

Във вторник, 6 август, стана ясно, че Европейски Съюз ни дава 13,9 млн. лева за битка със болестта. Новината пристигна от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис.

Мая Манолова пък съобщи, че властта се пробва да трансферира безхаберието си на хората.

На митинг на стопаните в Първомай омбудсманът настоя страната да обезщети притежателите на свине. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР