80% от децата до 2-годишна възраст правят ушни възпаления, вследствие

...
80% от децата до 2-годишна възраст правят ушни възпаления, вследствие
Коментари Харесай

80% от малките деца правят ушни възпаления след грип - Здраве

80% от децата до 2-годишна възраст вършат ушни възпаления, в резултат на грипа. Когато има висока температура, ангина и няма кашлица, би трябвало да се мисли за бактериална зараза.

Това сподели в предаването " Твоят ден " по NOVA News проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравни въпроси към Столична община.

По думите му случаите на скарлатина през тази година са 70 пъти повече от предходната поради отпадането на противоепидемичните ограничения.

" Колеги подценяват антибиотиците при ангина. В такива случаи постоянно би трябвало да се предприеме лекуване с пеницилинови антибиотици ", сподели микробиологът и добави, че гърлото боли най-вече заран, защото нощем инфекцията е най-активна.

Професорът напомни по какъв начин може да се прави профилактика - комат лимон, натопен в сода бикарбонат след закуска. " В 80% от случаите болката в гърлото ще е минала до обед. При по-тежка зараза би трябвало да се направи няколко пъти, ще облекчи болката и в доста от случаите няма да се развие заболяване ", изясни професорът.

Той цитира и статистика на затрудненията от грип: 

На 10 заболели от грип 1 прави бактериална пневмония; 1 на 1000 -  вирусна пневмония с кървави храчки, това е тежко положение и незабавно би трябвало да се здравна помощ; 1 на 10 000 може да направи грипно инфектиране на мозъка. Това е доста рисково положение, само че може да се лекува, в случай че се търси незабавно лекарска помощ. Майките би трябвало да следят децата за загуба на схващане, унесеност, загуба на диалект, повръщане и незабавно да търсят лекуване в болница, сподели проф. Кантарджиев.

Заболеваемостта от грип трайно понижава, само че към момента господства над COVID-19, на 170 болни от грип има един инфектирани с ковид, сподели той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР