80 млн. евро за вратар? Да! Ако си собственикът на

...
80 млн. евро за вратар? Да! Ако си собственикът на
Коментари Харесай

Що за странна птица е този Кепа?

80 млн. евро за вратар ? Да! Ако си притежателят на „ Челси “ Роман Абрамович, а от другия завършек на химикалката, с която е подписан този рекорден контракт, е Кепа Арисабалага.

Почти на 25 години (роден е на 3 октомври 1994 г.) испанецът към този момент е звезда. Очаква се той да заблести със синята фланелка против „ Ливърпул “ в мача за Суперкупата на Европа на 14 август. Срещата може да гледате директно по bTV Action от 21:00 ч.
Суперкупа 2019: Какво би трябвало да знаем "Ливърпул " - "Челси " в първия британски мач за трофея
Двата тима към този момент влязоха в съревнование на финансовия фронт през 2018 година Тогава мърсисайдци привлякоха Алисон от „ Рома “ за 72 млн. евро и го направиха най-скъпият вратар на света.

От „ Стамфорд Бридж “ не чакаха дълго и няколко дни по-късно към този момент се похвалиха, че те са най-щедри към хората с ръкавици на терена. Усети го испанецът Кепа Арисабалага. Той дойде от своя роден „ Атлетик “ Билбао с подготвеност да оправдае този разход.

Но за какво Кепа?

Арисабалага е първенец от дребен. Но не по футбол. Той се занимава с… птици . От 5-годишен, също като татко си, споделя любовта към дребните пернати, които пеят красиво. Още преди да стане най-скъпият вратар в света, Кепа е звезда в родния си град Ондароа. Местните в баската провинция го назовават „ Щиглец “ . Заради домашните му любимци.

Кепа доста старателно оказва помощ в развъждането им, чистенето на кафези, храненето и даже ги учи да пеят. При това толкоз красиво, че любимците му Окер, Роки и Райконен печелят конкурс след конкурс.

Футболът става сериозна част от живота му, когато е на 9 години. Тогава той и още 3-ма негови съотборници в локалния тим получават късмет да упражняват в школата на „ Атлетик “ Билбао . Базата на 45 минути път с рейс от Ондароа, а Кепа тренира 4 дни в седмицата. Първоначално играе и напред, като даже вкарва голове при 14 годишните. Под рамката на вратата обаче демонстрира най-вече, а ръкавиците му лепват като втора кожа.

Кепа несъмнено е надарен! През 2011 година той си проправя път до мъжкия състав на „ Баскония “ – спътник на „ Атлетик “ в четвъртото равнище на футбола в Испания. Година по-късно той седи на пейката по време на мача на баские против „ Хетафе “ в Ла Лига. В сбирката си от оценки пък е прибавил европейската купа с отбора на Испания до 19 години.

Въпреки че е част от подготовката на „ Атлетик “ за новите сезони, от клуба избират да го оставят да се обиграе в „ Б “-отбора, както и чартърен в „ Понферадина “ и „ Реал “ Валядолид. Опитните скаути на конкуренцията не спят! Те непрекъснато бомбардират централата на баските с предложения , които са отказани.

През 2016 година той за първи път играе в мач от Примера дивисион . Завърнал се от престой чартърен във Валядолид, Кепа носи фланелката на „ Атлетико “ при успеха с 1:0 над „ Депортиво ла Коруня “. От трети избор той бързо се трансформира в титуляр и през сезон 2017/2018 изиграва 31 мача за клуба. Прави и дебюта си за мъжкия народен тим на Испания при успеха с 5:0 над Коста Рика в контрола.

Снимка: Getty Images

Този път баските са подготвени да договарят и то не с по кое време да е, а с европейския гранд „ Реал “ Мадрид. На „ Сантяго Бернабеу “ обаче не преценят вярно обстановката. Тогавашният треньор Зинедин Зидан декларира, че в действителност не желае нов вратар … И това се трансформира в най-голямата му неточност, най-малко съгласно авторитетното издание „ Марка “.
Кепа преподписа с " Атлетик " до лятото на 2025 година "Реал " Мадрид изпусна един от най-перспективните вратари в Испания
В Билбао не се двоумят и поставят откупна цена на своя елмаз в размер на 80 млн. евро . И се намира кой да ги заплати! В „ Челси “ търсят заместител на Тибо Куртоа, който напусна в посока „ Реал “ Мадрид.

Кепа е определеният! Той идва в новия си клуб освен с очаквания за по-добро бъдеще, а и с ослепителна половинка – Андреа Перез . Двамата наподобяват извънредно влюбени и щастливи. Чернокосата дама обаче не си пада по показността и избира да остане отвън въртележката на обществените мрежи.



Въпреки че приятелите му го дефинират като спокоен и постоянен, някогашният управител на отбора – Маурицио Сари, си изпати от ината му . Противно на всяко едно футболно предписание, Кепа реши да пренебрегне решението на италианеца и остана под рамката на своята врата при загубата с дузпи на „ Челси “ от „ Манчестър Сити “ във финала на Купата на лигата.
Сари и Кепа се карат. Светът се забавлява (СНИМКИ) Вратар или управител? Какъв е Арисабалага?
Случката беше обстойно и необятно коментирана от интернет потребителите, които тогава оповестиха Кепа за управител в сянка . Е, Сари е минало. На кормилото на огромния наследник транспортен съд е Франк Лампард, който има да се реваншира на почитателите за загубата с 0:4 в първия кръг на новия сезон във Висшата лига от „ Манчестър Юнайтед “. Всички попадения бяха във вратата, защитавана от Кепа.

Снимка: Getty Images

За това се чака той да се развихри в срещата с „ Ливърпул “. Мача за Суперкупата на Европа гледайте директно по bTV Action от 21:00 ч. на 14 август.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР