80 медицински специалисти по здравни грижи преминаха специализирано следдипломно обучение

...
80 медицински специалисти по здравни грижи преминаха специализирано следдипломно обучение
Коментари Харесай

В УМБАЛ Св. Георги се проведе следдипломно обучение с хирургия на живо

80 медицински експерти по здравни грижи минаха профилирано следдипломно образование в Интегралния център на УМБАЛ " Свети Георги “. Курсът е озаглавен " Съвременни аспекти и провокации в оперативното лекуване на параназалните синуси и слъзни пътища " и за него са се записали медицински експерти от болничното заведение – хазаин, от други лечебни заведения в Пловдив и цялата страна. 

Ръководител на следдипломния курс е проф. доктор Карен Джамбазов, д.м. - изпълнителен шеф на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив, и началник на Катедрата по УНГ заболявания към Медицински университет – Пловдив. Освен него в теоретичния панел с лекции се включиха доктор Димитър Чаталбашев – експерт анестезиолог, доктор Александрина Топалова – УНГ експерт, ст.м.с. Славка Щерева и ст.м.с. Костадинка Божикова. 

Практическата част от курса даде опция на участниците чрез видеовръзка с 10-а публика в болничното заведение да следят в действително време, така наречен live surgery, две ендоскопски интервенции – пансинустомия и дакриоцисториностомия. Те бяха осъществени в Интегралния център на УМБАЛ " Свети Георги “ от проф. доктор Карен Джамбазов. 

Целта на курса е експертите по здравни грижи да се срещнат със спецификите на предоперативната, интраоперативната и постоперативната грижа при пациенти със болести на околоносните кухини и слъзните пътища. Обучението и теоретично, и на практика демонстрира преимуществата и провокациите на ендоскопската ендоназална синус хирургия, изясни проф. Джамбазов. Той акцентира, че следдипломен курс от сходен темперамент и мащаб се провежда за първи път в страната. 

Интегралния център за лекуване на тумори и контузии на глава и шия e част от Високотехнологичния център за трансфер на познания и здравни технологии на УМБАЛ " Свети Георги “ и е оборудван с О-рамо, навигационна система и съвременна ендоскопска инсталация. Към сегашния миг първата пловдивска университетска болница е единствената в България, която разполага с сходна система за високоспециализирана хирургия. 

Високотехнологичният център обезпечава компютърно направлявана хирургия в действително време. В него се правят ендоскопски и ендоназални интервенции на хипофизата, ендоскопски интервенции въз основата на черепа, мини инвазивни интервенции на гръбначния дирек, както и корекции на малформации при деца и възрастни. Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се следят в действително време посредством видеовръзка. 

" Създаване на високотехнологичен център за трансфер на познания и здравни технологии в регион Южен Централен “ е взаимен план на УМБАЛ " Свети Георги “ (94%) и Медицински университет – Пловдив (6%) по Оперативна стратегия " Развитие на конкурентоспособността на българската стопанска система “. Общата му стойност е 3 329 680,85 лв., като половината от средствата са обезпечени от лични доходи на лечебното заведение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР