8 учебни заведения в Пловдивско спечелиха финансиране да оформят кътове

...
8 учебни заведения в Пловдивско спечелиха финансиране да оформят кътове
Коментари Харесай

Правят къща за четене в двора на училище

8 образователни заведения в Пловдивско завоюваха финансиране да оформят кътове за четене и да попълнят фондовете на школските библиотеки.

Истинска къщичка  за четене ще бъде построена в двора на пловдивско учебно заведение. Децата ще могат да влизат в нея и да я употребяват като пространство, в което да разлистят четиво. А в близост ще бъдат ситуирани още дребни дървени къщички за книги, в които ще се съхраняват томчетата.

Това планува план на ОУ „ Кочо Честеменски “ - едно от осемте учебни заведения в Пловдивска област, финансирани по националната стратегия „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “. По нея в цялата страна с общо 600 000 лв. ще бъдат подкрепени 117 учебни заведения - да обогатят библиотеките си с нови книги и да основат кътове за четене.

ОУ „ Кочо Честеменски “ има своя библиотека, а и лавици с книги в кътове за четене във фоайетата. Затова взехме решение да оформим ново

  да оформим неофициално пространство на открито  в двора,

изясни директорката Златка Алдженаби. В реализирането на плана учебното заведение си партнира с райкмета на „ Централен “ Георги Стаменов и издателство „ Просвета “, което взе участие с подаяние на детска литература. Партньор е и Театър „ Хенд “, от  артистите на трупата децата ще получат първи уроци по актьорско майсторство и ще разиграват драматизации.

С отпуснатите 6000 лв. ЕГ „ Иван Вазов “ пък ще подреди фоайето, което сега е като преддверие на школската библиотека. Директорката Вихра Ерамян описа, че там ще бъдат сложени кресла за четене и съвременни секции за книгите. Придобивката идва дружно с обновяването на 7 класни стаи в учебното заведение.



СУ „ Черноризец Храбър “ пък  ще вложи към 2000 лв. от извоюваното финансиране в закупуване на нови книги. С допитване измежду учителите е изяснено какво има потребност да се купи от изучаваната литература.

А анкети с учениците съставили списъка на забавните за тях четива,

 сред които е и детската класика с Пипи Дългото Чорапче, и героите на актуалните детски създатели като Дръндьо. Ще бъдат обогатени библиотеката и завършените към този момент кътове за четене, предстоят също срещи с поети и писатели. Ще купим и костюми, с които да се вършат дребни театрални драматизации по литературни творби, сподели директорката Елена Кисьова.

СУ " Св. Паисий Хилендарски ", което няма библиотека, ще оформи с 5000 лв. ъгъл за фоайето. От средствата 1497 лв. са за книги, сподели директорката Ирена Душкова. Предвидени са срещи с създатели, издаване на читателски карти на учениците, визити на НБ " Иван Вазов ". Акция " Книгата - мой другар " и още 6 начинания ще покачват интереса към четенето в начален стадий. Сред тях са акция " Дари книга ", конкурс за най-хубав читателски дневник, взаимно четене с по-големи възпитаници, драматизации. Ще се направи и анкетно изследване за обичани книги и създатели. Предстои конкурс за илюстрация и посещение на издателство в самодейност " Книжарница в учебно заведение ". 

Децата ще се включат в " Младия Пловдив чете " и отбелязването на 120 година от рождението на Ангел Каралийчев. 

  Ще имат и образователни часове в библиотечния ъгъл

- по 4 във втори клас и по 1 за паралелките третокласници.

Финансиране по програмата ще получат още ОУ „ Васил Левски “ в Хисаря, НУ „ Св.св.Кирил и Методий “ в село Борец, НУ „ Св. Климент Охридски “ във  Войсил и СУ „ Иван Вазов “ в Сопот.

Целта на програмата е с отпуснатите средства по модул „ Библиотеките като просветителна среда “ е да се разширят фондовете с забавни издания от научнопопулярната, художествената и учебно-помощната литература.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР