8 марки минерална вода могат да ни отровят! Вижте кои

...
8 марки минерална вода могат да ни отровят! Вижте кои
Коментари Харесай

8 марки минерална вода могат да ни отровят! Вижте кои са!

8 марки минерална вода могат да ни отровят! Вижте кои са! Те съдържат над 1.5 мг/л флуорид, който е мощно отровен за централната нервна система.

Имаме навика да купуваме минерална вода, без да четем етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „ Девин “, „ Михалково “, Хисар “, “Велинград “ и други, написа: „ Съдържа флуорид (F) над 1.5 мг/л и не е подобаваща за всекидневна приложимост от деца под 7 години “.

Но има риск и за възрастните, които употребяват доста вода с високо наличие на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо наличие на флуорид дневно, нездравословни резултати няма да има, само че в случай че пие 1,5-2 литра, заплахата се усилва. Какво е рисковото на флуорида?

Д-р Иво Атанасов, държавен специалист в дирекция „ Обществено здраве “ на Министерството на здравеопазването (МЗ), споделя пред „ Е-вестник “: „ Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до 7-годишна възраст води до повишение на риска от развиване на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушение структурата на емайла и повишение на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) основава нараснал риск от развиване на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи “.

По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от комерсиалната мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.

Натуралните минерални води със наличие на флуорид над 1,5 мг/л са към 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този индикатор страната ни се подрежда на едно от първите места в Европейски Съюз.

За изгодата и вредата от флуора от години тече международен спор сред зъболекари и хуманни лекари. Първите споделят, че постоянното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и понижава риска от кариеси. По тази причина съвсем всички пасти за зъби в комерсиалната мрежа са с флуор. В някои страни като Съединени американски щати изкуствено се флуорира даже питейната вода. От Българския зъболекарски съюз също се пробваха да флуорират питейната вода в България, само че Министерството на здравеопазването се възпротиви.

Според доктор Филис Муленикс, някогашна директорка на “Форсайт дентъл сентър ” в Бостън, Съединени американски щати, флуоридите са мощно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка даже в ниски дози. При бебета и деца се поврежда развиването на мозъка, визира се моторната функционалност, понижава се способността за образование.

Други проучвания демонстрират, че флуоридите се отразяват неподходящо върху фертилното здраве.

Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се прави от Министерство на здравеопазването (МЗ) и неговите Регионалните инспекции за запазване и надзор на публичното здраве (РИОКОЗ). Съдържанието на флуориди се ревизира още на стадий даване на концесия за рандеман на минерална вода. От Министерство на здравеопазването твърдят, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със наличие на флуорид над 5 мг/л.

Съдържание на флуориди в някои минерални води (по данни от комерсиалната мрежа и от Националната стратегия за профилактика на оралните болести при деца 0-18 година 2009-2014 г.)

Търговско                    F на етикета

название на          мг/л

минералната вода

Хисар                              5,0

Девин                             4,0

Ракитово                        5,0

Велинград                     4,5

Velingrad (BG)                4,5

Клептуза                       4,5

Михалково                    3,1

Рударци                        1,5

Неврокоп                      0,1

Преподобна Стойна       0,4

Горна баня                    0,2

Банкя                            0,5

Инфо: Е-вестник.БГ

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР