78-годишният корабен магнат Рафаела Апонте и съпругът ѝ Джанлуиджи са

...
78-годишният корабен магнат Рафаела Апонте и съпругът ѝ Джанлуиджи са
Коментари Харесай

Запознайте се с най-богатата self-made жена в света

78-годишният корабен магнат Рафаела Апонте и брачният партньор ѝ Джанлуиджи са спечелили общо 46 милиарда $ през миналата година, което е задоволително, с цел да я трансформира в най-високопоставената жена създател в историята.

Януари 2022 година, когато контейнерите се натрупват в претрупаните пристанища Лонг Бийч и Лос Анджелис в Калифорния - двете най-натоварени в Съединени американски щати - в корабоплавателната промишленост настава съдбоносна смяна. Базираната в Швейцария компания Mediterranean Shipping Company (MSC) беше изпреварила обществено търгувания датски колос Maersk като най-голямата корабна линия в света по потенциал на контейнерите.

От централата си в Женева MSC управлява флота от 730 кораба, които могат да транспортират повече от 4,8 милиона контейнера, съгласно базата данни за мореплаване Alphaliner. Компанията не разгласява финансови данни, само че специалистът по мореплаване Джон Маккоун пресмята, че MSC е донесла повече от 28 милиарда $ доходи през 2022 година, което я слага пред Maersk. За разлика от датския си съперник, MSC е частна компания, съсобственост на дуото съпрузи Джанлуиджи и Рафаела Апонте.

 

От 2019 година насам Апонтес се възползва от взрив, провокиран от пандемията, който добави милиарди долари към положението на корабните династии по света. Тяхното благосъстояние е обвързвано съвсем напълно с MSC, която с изключение на контейнерните си транспорти има и ваканционната круизна линия MSC Cruises, бизнеса с вътрешни товари Medlog и оператора на контейнерни терминали Terminal Investment Limited. Сега Forbes пресмята, че Джанлуиджи и Рафаела костват по 31,2 милиарда $, спрямо 8,4 милиарда $ за всеки през 2022 година Това трансформира Рафаела, която основава MSC дружно с Джанлуиджи през 1970 година, в най-богатата жена в света, която сама е спечелила своето благосъстояние, с помощта на нейния 50% дял в MSC.

 

В Списъка на международните милиардери на Forbes за 2023 година, тя се оказва и най-високопоставената жена създател на всички времена.

Общо единствено 96 дами милиардери са спечелили положението си, макар че някои като Апонте са построили бизнеси взаимно със съпрузи или братя. Останалите 241 дами в класацията са наследили най-малко част от тях. Самостоятелно основаните дами съставляват едвам 3,6 % от милиардерите в света. Все отново това е повече от два пъти повече спрямо преди десетина години.

 

 Апонтови се срещат за първи път по време на пътешестване с лодка до италианския остров Капри през 60-те години на предишния век. Джанлуиджи е капитан на транспортен съд, който транспортира туристи от пристанищния град Неапол - покрай родното му място, дребното градче Сант`Аньело - до курортите на острова наоколо, а Рафаела е щерка на израелски банкер, основан в Швейцария. Скоро той се причислява към нея в Женева и стартира работа като брокер в швейцарска банка.

През 1970 година Джанлуиджи напуща работата си в банката и двойката получава заем от 200 000 $, с цел да купи първия си транспортен съд - дребен товарен транспортен съд на име Патриция. През същата година те откриват MSC в Женева и се разрастват, като купуват кораби втора ръка и се насочват към по-малко натоварени направления, като да вземем за пример тези от Европа до Африка. Вторият им транспортен съд е наименуван Rafaela, а до 1979 година те към този момент имат 17 кораба.

 

През годините MSC се трансформира в една от най-големите корабни компании в света. През 1988 година тя уголемява активността си в региона на круизите с придобиването на лайнера Monterey. Това беше добър залог: в този момент MSC Cruises е една от най-големите круизни компании в света, която се конкурира с трите си обществено търгувани противника Carnival, Royal Caribbean и Norwegian. Същата година те започват и Medlog, компания за вътрешна логистика. През 2000 година MSC се впуска в контейнерни терминали, като основава Terminal Investment Limited. През 2010 година компанията уголемява активността си в региона на пътническите фериботи в Средиземно море.

Тъй като от 2020 година до 2022 година цените за контейнерни транспорти се повишават, което усилва касите на MSC, Апонтес стартират да употребяват част от спомагателните парични средства, с цел да създадат някои придобивания. През юни 2021 година те откупиха назад 10% дял в Terminal Investments Limited за 1,6 милиарда $, две години откакто продадоха миноритарен дял на държавния капиталов фонд на Сингапур. Три месеца по-късно те получиха 74% дял в бразилската обществено търгувана логистична компания Log-In Logistica за 314 млн. $. Три месеца по-късно бе подписана най-голямата им договорка от години - оферта за 6,4 милиарда $ за придобиване на африканските транспортни и логистични интервенции на френския конгломерат Bolloré Group, управителен от различен милиардер - Венсан Болоре. Сделката в последна сметка завърши година по-късно, през декември 2022 година, като MSC похарчи 6 милиарда $, с цел да придобие Bolloré Africa Logistics.

 

 Повече от пет десетилетия след основаването на MSC фамилията към момента поддържа непоколебим надзор върху компанията. Джанлуиджи и Рафаела са единствените акционери с по 50% дял. Джанлуиджи е изпълнителен ръководител на компанията, а синът им, Диего, е президент. Рафаела е член на управителния съвет на фондацията MSC и дава отговор за украсата на круизните кораби.

Въпреки че не заема публична позиция в империята MSC, Рафаела играе основна роля в развиването на компанията, съгласно Доминик Денат, който отпуска на Апонтови парите за закупуването на първия им транспортен съд през 1970 година " Нейната роля е решаваща ", споделя той пред швейцарския вестник Le Matin през 2022 година " Тя има доста мощен темперамент.

 

Източник:

създател: СЛАВА
...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР