78-годишен мъж бе спасен в Клиниката по инвазивна кардиология на

...
78-годишен мъж бе спасен в Клиниката по инвазивна кардиология на
Коментари Харесай

За първи път в Пловдив: Спасиха мъж като му поставиха ендопр...

78-годишен мъж бе избавен в Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ „ Свети Георги “ с новаторска процедура, която се прави за първи път в Пловдив. Пациентът е имал огромна коремна аневризма, по тази причина му е подложен специфичен затрупан стент, наименуван стентрафт, който изолира разширението от кръвотока и по този метод аортата е защитена от скъсване,  съобщи началникът на клиниката доктор Георги Горанов. 

При пациента е съществувала заплаха от цялостно скъсване на коремната аорта, заради което експертите са решили да извършат ендопротезиране със стентграфт. Проблемът е диагностициран след изработен скенер. Екипът е оперирал взаимно с сътрудници от съдова хирургия и благодарение на експерт от София, акцентира доктор Горанов. Той посочи, че в случай че процедурата се прави при дисекация (разслояване, разкъсване), надлежно я затваря и не разрешава съдовата стена да се доруптурира (разкъса) изцяло. 



Пациентът е имал доста съпътстващи болести и дългогодишна история за голям брой сърдечни болести и сърдечни интервенции. При него е съществувал риск от всевъзможни оперативни интервенции. Именно по тази причина е прибавен по-щадящият способ на лекуване, а не класическа сърдечна интервенция – с отваряне на корема. 

Подобна интервенция не е провеждана в нито една болница в Пловдив. Това е втората сходна процедура в УМБАЛ „ Свети Георги “. Първата е била през август в Клиниката по съдова хирургия, само че благодарение на  специалисти от други лечебни заведения. “Става въпрос за доста скъпа процедура, за всяка се изисква утвърждение от НЗОК самостоятелно, посочи доктор Горанов. Такива интервенции се правят в Пловдив единствено в УМБАЛ „ Свети Георги “.

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР