77-годишна парализирана жена с 5 инсулта от село Рупите бе

...
77-годишна парализирана жена с 5 инсулта от село Рупите бе
Коментари Харесай

Безумие! Принудиха парализирана жена с 5 инсулта да се яви на ТЕЛК

77-годишна парализирана жена с 5 инсулта от село Рупите бе превозена с частна кола за спешна помощ до Благоевград, с цел да се яви пред ТЕЛК комисия за преосвидетелстване, заяви БНР.
Скандалният случай е от през вчерашния ден. Обясненията на лекарите и управлението на болничното заведение за това, че не се извършва наредбата за визити на място при лежащо заболели, е, че са доста натоварени и няма задоволително средства.
Евангелия Костова е с последно решение от ТЕЛК преди 15 години. Според него дамата е със 73% загуба на работоспособността. Близките ѝ подават документи за преосвидетелстване преди 1 година и 3 месеца. Докато чакат, положението й прогресивно се влошава- парализа и отоци по цялото тяло. За изцяло неподвижната жена се грижи 81-годишният ѝ брачен партньор.
Дъщеря ѝ Аксиния написа молба до ТЕЛК специалисти да дойдат на място в село Рупите, на което дамата има право. Получава отвод, само че с уточнението, че могат да я преосвидетелстват по документи. Които след година и половина не отразяват действителното й положение. Тогава фамилията се принуждава да наеме частна кола за спешна помощ и да я транспортира до Благоевград. Където околните се натъкнаха на редица трудности с качването на носилката до третия етаж, където е ТЕЛК комисията, защото профилираният асансьор е с чип.
На въпрос за какво е отказано домашно посещаване и освидетелстване, доктор Олег Кашукеев съобщи: „ Прочетете си там какво сме писали, няма да ви кажа нищо ".
След прегледа, дъщерята на 77-годишната жена изясни, че лекарите единствено да погледнали краката й и са попитали от колкото време са толкоз подути. След като разбрали, че е в това положение от половин година, споделили на Аксиния да води майка си в колата за спешна помощ и да изчака пред кабинета за протокол. След 30 минути дамата получи документ за 100% неработоспособност.
Според болничното управление визитите на ТЕЛК комисиите на районен принцип при лежащо болните е съвсем неосъществим поради натовареността им и поради липса на средства.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР