77 български граждани са напуснали украинския град Одеса в неделя.

...
77 български граждани са напуснали украинския град Одеса в неделя.
Коментари Харесай

77 българи са напуснали Одеса с 2 автобуса, 50 наши сънародници са блокирани в Москва

77 български жители са напуснали украинския град Одеса в неделя. Те са били групирани в два рейса, а 15 души са тръгнали към България с персонални коли. В групата има и един американски жител.

Това разгласи генералният консул на задачата ни в Одеса Светослав Иванов в телефонен диалог с външния министър Теодора Генчовска по време на брифинг на Министерство на външните работи в неделя.

„ Евакуирахме 2 рейса със 77 български жители и 1 американски жител. 15 души пътуват с персонални коли. Имаме още един рейс, подготвен е със лист за на следващия ден. Събираме лист и за втори. Очакваме къдно тази нощ да дойдат в Украйна, а при нас - на следващия ден заран. Екипът ни работи по схемата на ситуационния център на Министерство на външните работи “, разгласи Иванов.

„ Ситуацията във връзка с Киев е съвсем без смяна, изчакваме безвреден кулоар, който при анулация на комендантския час да се употребява за евакуацията на българите. Ще бъде осъществено неотложно изтегляне тогава “, сподели Теодора Генчовска.

В Киев е обявен комендантски час от 17 ч. в събота до 8 ч. в понеделник. „ Дипломатическата ни задача там е в непрекъснат контакт с българските жители “, сподели външният министър.

В Москва са блокирани 50 българи поради ответните ограничения на Русия след затварянето на въздушното пространство на България за съветски самолети. Те ще бъдат настанени в хотели и ще бъдат превозени по сухопътна линия до най-близките страни – в това число Латвия и Естония, разгласи Генчовска.

„ Току-що ректорът на Техническия университет в София предложи да обезпечи спомагателен банкет на студенти и възпитаници от Украйна “, добави тя. „ За задачата ще желаяме увеличение на квотите за искащите. ТУ има и две междинни учебни заведения “.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР