76 са бъбречно болните пациенти, които три пъти седмично са

...
76 са бъбречно болните пациенти, които три пъти седмично са
Коментари Харесай

Хемодиализа поддържа 76 бъбречно болни в Пазарджишко

76 са бъбречно болните пациенти, които три пъти седмично са на хемодиализа в диализния център на Нефрологично поделение на МБАЛ-Пазарджик. От тях 36 са дамите, а 40 са мъже. Най-дългогодишният пациент е 48-годишна жена, която се лекува повече от 20 години. Най-възрастният пациент е 86-годишен мъж, а най-младата пациентка е 18-годишно момиче. Данните бяха оповестени от Нефрологично поделение на МБАЛ-Пазарджик по отношение на отбелязването на 14 март - Световния ден за битка с бъбречните болести. Мотото тази година е „ Здрави бъбреци за всички ”.

10 са болните с хронична бъбречна непълнота, които чакат за трансплантация и са включени в листата на Евротрансплант. От тях четирима са мъже, а 6 са дамите. В листата е и един мъж, които не е на хемодиализа, сочи още статистиката.

В края на предходната година в Турция сполучливо е трансплантиран 46-годишен мъж от Пазарджик, който е бил на диализно лекуване в отделението в продължение на 4 месеца. Донор е неговата брачна половинка. Състоянието му след трансплантацията се следи от проф. Емил Паскалев от УМБАЛ “ Александровска “ в столицата.

„ Много се надяваме и през 2024 година да има пациенти на нашето поделение, които ще получат нов живот след трансплантация “, съобщи началникът на Нефрологично отделението доктор Росица Робова. По мотив Световния ден за битка с бъбречните болести тя още веднъж подсети какъв брой значима е профилактиката. Особено за болните със захарен диабет и високо кръвно налягане, които би трябвало да управляват стойностите на кръвната захар и кръвното налягане в естествени граници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР