76-ото издание на кинофестивала в Кан представи забележителна програма през

...
76-ото издание на кинофестивала в Кан представи забележителна програма през
Коментари Харесай

Творби на Белокио, Хирокадзу и Аличе Рорвахер ще срещнат българската публика на София Филм Фест

76-ото издание на кинофестивала в Кан показа забележителна стратегия през май 2023 година. Сред филмите, които ще бъдат видени на София Филм Фест през март 2024, са най-новите произведения на Марко Белокио, Хирокадзу Корееда и Аличе Рорвахер.

В основата на сюжета на „ Отвлечен “ на италианския доайен Марко Белокио е същинската история на едно еврейско момче – през 1858 година папските управляващи в Болоня го отвличат от фамилията му. Фанатизираните членове на инквизицията имат вяра, че родителите ще „ пожертват “ скрито покръстеното от бавачката му дете, и се възползват от шанса да дадат урок на еврейската общественост. Момчето е отгледано като гневен последовател на католицизма и приема задачата да бъде духовник. Майсторът-режисьор Белокио основава завладяваща политическа престъпна история, която разкрива тиранията, фанатизма и злоупотребата с власт в католическата черква.

„ Чудовище “ е творба на фамозния японски занаятчия Корееда, отличена с наградата за най-хубав сюжет в Кан 2023 и премията „ Queer Palm “, която наблюдава връзките сред една майка, загрижена за сина си, и учебното му обграждане. Докато историята се разкрива пред феновете през погледите на майката, на учителя и на детето, истината за странното държание на момчето последователно излиза наяве… Подобна история може да се случи на всички места по света – разказите на Корееда са изпълнени с топлота, нюх към човешкото несъвършенство, с схващане и съчувствие.

Действието в „ Химера “, най-новият вълнуващ и сантиментален филм на Аличе Рорвахер, е ситуирано в Тоскана през 80-те години на ХХ век и наблюдава влюбен англичанин, който ограбва исторически артефакти в Италия благодарение на странна тайфа мошеници. Творбата е ексцентрична фентъзи-комедия за изгубената обич: бъбрива, шумна и празнична, в характерния, различим жанр на режисьорката - сюжетът е изпълнен с живот и с герои, които се бият, пеят, крадат и отстраняват с лекост „ четвъртата стена “, с цел да се извърнат непосредствено към феновете. Главната роля е поверена на младия, надарен английски артист Джош О’Конър, а с изключение на номинация за „ Златна палма “, „ Химера “ получи наградата за най-хубав филм на фестивала във Валядолид през октомври 2023, както и премията на публиката за най-хубав филм на фестивала в Сао Пауло, ноември 2023.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР