76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че

...
76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че
Коментари Харесай

Галъп: Половината българи не смятат, че демокрацията е най-доброто управление

76% от хората по света се съгласяват с изказванието, че демокрацията може да има дефекти, само че е най-хубавата форма на ръководство. У нас също има болшинство в поддръжка на това изказване, само че по-малко - 52%. Така в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро позитивно, само че в по-ниска степен по отношение на света.

В рамките на десетилетие степента на приемане на демокрацията по света сякаш леко спада - болшинството, което приема, че това е най-хубавата форма на ръководство, е разколебано от 79% на 76%. В България има сходни белези - от 60%, съгласните спадат за десетилетие до 52%.

Това демонстрират данните от две талази на проучване, извършени от " Галъп интернешънъл " (в съдействие с УИН) допълнително от 60 страни и измежду повече от 60 000 души. Вълните са в средата на двете десетилетия на 21 век - през 2005 и 2015 година

Как е по света

Населението на света демонстрира висока степен на приемане на демокрацията. В нашето десетилетие 76% от всички запитани дават отговор позитивно или по-скоро позитивно на изказванието " Демокрацията може и да има своите дефекти, само че е най-хубавата форма на ръководство ". 20% по-скоро не са съгласни или напълно не са съгласни с това изказване, а делът на тези, които не могат да отговорят, е 4%.

Десет години по-рано делът на съгласните и по-скоро съгласните е бил 79% - против 17% по-скоро несъгласни или напълно несъгласни, а останалите - колебаещи се.

В каузи на харесващите демокрацията се отбелязва разколебаване във всички изследвани райони. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа. Разбира се, с цел да се регистрира трайна наклонност, е нужна и още една вълна на проучване - която следва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР