76-годишната вдовица на бившия югославски президент Слободан Милошевич - Миряна

...
76-годишната вдовица на бившия югославски президент Слободан Милошевич - Миряна
Коментари Харесай

Вдовицата на Слободан Милошевич почина в Русия

76-годишната вдовица на някогашния югославски президент Слободан Милошевич - Миряна Маркович е умряла в Русия, заяви сръбската държавна телевизия, представена от АП.

Според РТС, Маркович, която избяга в Москва през 2003 година, е умряла през днешния ден в болница. Подробности за кончината й обаче не се оповестяват.

Миряна Маркович е родена на 10 юли 1942 година в Пожаревац. Тя бе водач на придвижване Югославска левица и съгласно близки до фамилията - един от главните основатели на етническото пречистване в Босна и Херцеговина.

През 2000 година Маркович, наричана " Лейди Макбет на Балканите " , бе упрекната в Сърбия за нелегално разпределяне на държавни жилища. Процесът продължи над 15 години и приключи с условна присъда през 2018 година. Вдовицата на Милошевич бе съдена задочно, откакто получи политическо леговище в Русия.

Тя не се върна в Сърбия даже и за погребението на брачна половинка си Слободан Милошевич през март 2006 година. Милошевич умря в ареста на Международния Трибунал в Хага, където бе разследван за осъществяването на военни закононарушения по време на войните в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР