750 000 души у нас нямат нито един зъб и

...
750 000 души у нас нямат нито един зъб и
Коментари Харесай

750 000 души у нас нямат нито един зъб

750 000 души у нас нямат нито един зъб и това, което им се дава като опция от страна на здравната каса, е "една троха от това, което те би трябвало да получат ". Това разгласи проф. Христо Кисов, ръководител на Българската академия по естетична стоматология, като посочи главните проблеми пред пациентите с увреждания в региона на лицето, написа "Монитор ".
Един от тях, съгласно Кисов, е неналичието на обезпечено лицево-челюстно протезиране на хората, придобили увреждания в региона на лицето.
„ Има една голяма категория от пациенти в България, те са 750 000 почти, това са пациентите с цялостно обеззъбяване, нямат нито един зъб и техните проблеми не са решени приемливо. Това, което е обещано от Здравната каса, от бюджета, е една троха от това, което те би трябвало да получават, тъй като годишно страната по старите калкулации от пакета за стоматологична и дентална помощ, страната годишно по старите разценки икономисва всяка година 42 млн. лв. “, изясни проф. Кисов.
„ Не намирам за заслужено, макар че като президент на Българската академия по естетична стоматология преди много години ние изпратихме писма до всички парламентарни групи и депутати за решаването на този проблем, та не намирам за заслужено да бъдат лекувани пациенти във възрастта от 65 до 70 години, не намирам за заслужено също в случай че пациентът има единствено една цяла протеза, само че не е ходил на ортодонт, той да бъде лишен от правото да му бъде направена такава протеза, тъй че смятам, че в региона на опазването на здравето изтичат средства в доста други специалности за неизпълнени, неизвървени клинични пътеки “, уточни още той.
„ И още веднъж нашата специалност остава в периферията, а тя би трябвало да служи на обществото. Ще си разреша да кажа, че в естествените страни, а ние имаме претенциите да сме в една от тях, човек, който няма зъби във забележимата област, се възприема като човек, който е излязъл гол на улицата “, добави проф. Кисов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР