75% от всички успешни рансъмуъер атаки са реализирали благодарение на

...
Коментари Харесай

80% от бизнесите са готови да платят откуп при рансъмуер атака


75% от всички сполучливи рансъмуъер офанзиви са осъществили с помощта на човешка неточност у организацията-жертва (снимка: CC0 Public Domain)

Бизнес-лидерите са подготвени да заплащат повече и по-бързо, когато им бъде пожелан откуп като част от рансъмуер офанзива, откри ново изследване.

Седем от всеки 10 компании (69%) са претърпели рансъмуер офанзива, съгласно данните на McGrathNicol Advisory. Анализаторската компания разкри констатациите от годишното си изследване на хакерските атаки с криптиране и искане на заплащане, разкривайки разтърсващи детайлности за нападенията и за реакциите на бизнеса.

В случай на офанзива с криптиращ програмен продукт и гледище за откуп, четири от пет компании (79 процента) избират да платят откупа, съгласно данните от проучването. Средната сума съвсем се е удвоила – в този момент тя е към 1,01 млн. $. Година по-рано е била към 600 хиляди $. Това демонстрира, че бизнесите чакат финансовите последствия от киберпробива върху бизнеса им да са доста по-тежки, в сравнение с преди 12 месеца.

Срокът за заплащане на откуп е скъсен, сочи още изследването. През актуалната година 44% от атакуваните компании са предали желаните пари в границите на 24 часа. Година по-рано единствено 23% от организациите бързаха да платят откупа в границите на денонощие.

Също по този начин е по-малко евентуално да се проведат договаряния с изнудвачите. От тези бизнес-лидери, които са платили откуп при хакерската атака, 59% са предпочели да договарят с киберпрестъпниците, с цел да понижат финансовите и оперативните вреди за своя бизнес. Година по-рано сходен метод са приложили три четвърти от засегнатите. Докладът също по този начин открива, че една на всеки пет организации в действителност не знае, че заплащането на откуп финансира незаконни организации.

Измамите посредством е-поща са най-разпространеният метод за навлизане за рансъмуер-бандитите. Схемата се назовава „ злепоставен бизнес имейл “, само че в значително случаи става дума за фишинг.

Почти 75% от всички рансъмуъер офанзиви са осъществили посредством човешка неточност, до момента в който останалите 25% са резултат от потребление на уязвимости и злоумишлен пробив.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР