75% от учителите не използват български жестов език (БЖЕ) в

...
75% от учителите не използват български жестов език (БЖЕ) в
Коментари Харесай

Проучване: Близо 55% от учениците с увреден слух у нас искат билингвално обучение

75% от учителите не употребяват български жестов език (БЖЕ) в специфичните учебни заведения, а сегашни и приключили към този момент възпитаници с повреден слух слагат " слаби оценки " на образованието и прекарванията си в учебно заведение. Данните са от направено за първи път изследване по отношение на езиково-културната еднаквост на младите глухи българи.

Изследването " И глухите младежи могат " бе показано на конгрес " Българският жестов език не е за изпускане " в Софийски университет " Св. Климент Охридски " в понеделник.

Любовта е една и съща на всеки език, споделя известният жестов преводач в особено изявление за " Жените на България "

Близо 55% от интервюираните сегашни и приключили възпитаници с повреден слух желаят билингвално образования - да имат опция да учат по едно и също време български жестов език и български писмен.

Учениците споделят по какъв начин се усещат, когато са заобилолени напълно от чуващи младежи, смесени групи или възпитаници, употребяващи БЖЕ. Над 80% настояват, че биха се чувствали щастливи, в случай че в смесените, всеобщите и специфичните учебни заведения има повече глухи младежи и/или такива, употребяващи БЖЕ. При приключилите възпитаници от специфичните учебни заведения се следи отрицателна оценка - 70% от тях споделят, че не са се чувствали щастливи измежду техните чуващи връстници.

В анонимни изявленията към проучването младежите описват, че се усещат изолирани както от своите съученици, по този начин и преподаватели, заради ниските равнища на притежаване на БЖЕ. Освен че това директно се е отразило на психологичното им здраве, това вреди и на тяхното образование.

„ Искаме това да се промени и учители да преподават на жестов език “, оябсни Дочка Велева

" Бих желал да отида да изучавам в особено, тъй като там има глухи, само че образованието не е положително, по тази причина изучавам в всеобщо. Нямам различен избор ", споделя юноша с повреден слух.

" Върху мен бе упражнявано психическо принуждение, тъй като учителите ми настояват, че не се оправям добре, тъй като съм ням, а не виждат моите умения и да ме поддържат в това, което мога ", споделя различен възпитаник.

Младеж разказва, че се е стигало и до физическа разпра с неговите съучениците, тъй като не са го разбирали.

Кирил Славов изискал да помогне на глухо украинско семейство след кражба

Какво ще предприеме властта?

Народните представители и виновните институции признаха, че през последните години фокус на тяхната работа е била ориентирана повече към говоримия език, в сравнение с жестовия, само че споделиха, че е назрял моментът за по-задълбочена работа и изследвания.

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев подчертава върху значимостта от сътрудночество сред институциите, глухата общост в България и експертите от от университета Галодет в Съединени американски щати, които бяха на посещаване в страната. Университета Галдет е първото висше образователно заведение в света, предлагащо напълно билингвално образование на американски жестов език и писмен британски език. 

Вълчев добави, че БЖЕ би трябвало да се институционализира, тъй като по този начин ще може да навлезе и в по-ниските равнища на просветителната система като детска градина и начало учебно заведение.

Борис Бъндев описа по какъв начин се трансформира жестовия език

Грета Ганчева, шеф на дирекция “Приобщаващо обучение ” към Министерството на образованието и науката, сподели, че интензивният разговор сред институциите и Съвета на глухите в България продължава. Тя добави, че ще работят интензивно с американските си сътрудници, с цел да се усъвършенства подготовката на експертите в бакалавърските и магистърските стратегии по БЖЕ.

Пред bTV Ганчева сподели, че е още рано да се мисли за основаването на специалности по други посоки в университетите, които напълно да се преподават на БЖЕ, тъй като към момента няма задоволително експерти и липсва проучване за понятийния уред на жестовете в езика.

“Жестовите знаци би трябвало да са уеднаквени. Ние имаме речник на жестовия език, само че той е по избрани тематики и не е тъкмо по този начин създаден, с цел да се употребява за научните тематики ”, изясни Грета Ганчева.

Инициативата ни учи по какъв начин да поддържаме връзка свободно с хората с повреден слух

Опитът на университета Галодет

Софийският университет ще работи в партньорство с университета Галодет, с цел да могат българските експерти да придобият опит в основаването, ръководството и развиването на сходни специалности във висшите образователни заведения за глухи студенти и младежи с повреден слух. Засега в плана ще вземат участие специалисти и преподаватели от СУ, само че с времето работата ще се разшири и до останалите университети в страната.

Преди 160 години университетът Галодет отваря порти за образование на младежи с повреден слух и зрение. И до днес той остава единственото висше образователно заведение в света, в което всички стратегии и услуги са особено предопределени за потребностите на студентите с повреден слух. Възможно е даже студенти без повреден слух също да посещават университета, само че единствено за един учебен срок през специфична обменна стратегия.

Броят на жестовите преводачи е дребен, а разликата в заплащането със словесните е в пъти, споделят глухите

През образователната 2022-2023 година над 1400 студенти се образоват в университета както в бакалавърска, по този начин и в магистърска степен в разнообразни посоки - от филантропични до точни науки, бизнес, осведомителни технологии, изкуство и други

Само 40 страни в света имат публично приети жестови езици, а измежду тях е и България. 

Стажант-репортер: Дара Сапунджиева

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР