74 % от младите хора не посягат към книгата като

...
74 % от младите хора не посягат към книгата като
Коментари Харесай

74% от младите до 29 години не посягат към книга


74 % от младежите не протягат ръка към книгата като източник на познания и страсти. Това демонстрират данните от Годишния отчет за младежта за 2017 година, който се изготвя от Министерството на младежта и спорта за всяка предишна година.

Шоковата цифра за младежите, които не четат, е от изследване измежду целева група 15-29-годишните. Така те са дали отговор на въпроса "четете ли сега на анкетата ", написа "Монитор ".

На годишна база данните са малко по-различни, само че също толкоз тревожни, се споделя в отчета. Малко под половината – 44% от младите българи четат, само че останалата половина от тях не се интересува от художествена и научна литература.

Логично нечетящата половина са хора със приблизително или по-ниско обучение, работещи, от дребни обитаеми места.

Само за една трета от младежите (29%) четенето е част от всекидневието, демонстрира още изследването.

Момичетата четат два пъти повече от момчетата.

Като цяло 14% съумяват да изчетат до 2 книги през годината, а 21% сред 3 и 5 книги. Едва 16% от четящата половина трансферират над 6 тома.

Младежите си купуват главно книги от книжарници и малко по-малко заемат от библиотека. 10% теглят текстове онлайн, това са повече младежи от дребните обитаеми места, а книгите са главно безвъзмездни.

Телефонът е главният инструмент, който младежите употребяват на всички места, е изводът от изследването. Интернет се употребява главно за обществените мрежи – 41%, за 29% той служи както за работа, по този начин и за развлечение, а едвам 20% заявяват, че им би трябвало за информация и познания.

Очертава се забавна взаимозависимост, че хората, които са задоволени от метода си на живот, в по-голям дял четата книги, за сметка на тези, които не са задоволени, споделя се още в изследването. В него са употребявани данни от Националния статистически институт, Евростат и други национални и интернационалните изследвания.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР