74-годишният президент на Алжир Абделмаджид Тебун възнамерява да води решителна

...
74-годишният президент на Алжир Абделмаджид Тебун възнамерява да води решителна
Коментари Харесай

Новият президент на Алжир започва борба с корупцията

74-годишният президент на Алжир Абделмаджид Тебун има намерение да води решителна битка против корупцията . Това се споделя в неговото изказване, оповестено в събота от държавната осведомителна организация на Алжир.

" Ще има строга битка с корупцията от всевъзможен тип. Помилването от президента няма да се отнася за хората, забъркани в случаи на корупция ", акцентира Тебун. Той увери, че " всички, които са взели участие в кражбата на държавни средства, ще бъдат трансферирани в ръцете на правораздаването ". По-рано в предизборната си стратегия той даде обещание " да почисти Алжир от корумпирани чиновници и да върне откраднатите пари ".

От пролетта на 2019 година в Алжир се организира огромна антикорупционна акция, в границите на която десетки висши чиновници, в това число някогашни ръководители на държавни управления, някогашни министри, предприемачи и олигарси, бяха взети в ареста или затворени. Зад откриването на престъпни каузи на високопоставени аналитици считат, че авторитетни чиновници по сигурността са основно началникът на Националната национална войска, заместник-министърът на защитата Ахмед Гайед Салах.

На 10 декември столичният арбитър Сиди Мохамед осъди двама някогашни ръководители на държавното управление - Ахмед Уяху и Абделмалек Селал - надлежно на 15 и 12 години непоколебим тъмничен затвор. Те бяха приети за отговорни за заграбване на държавни средства, нелегално даване на привилегии при разпределението на държавните поръчки и контракти и корист с власт и служебно състояние. Дълги затворнически присъди получиха и някогашните министри на промишлеността Абдесалям Бушареб (понастоящем се крие в чужбина), Юсеф Юсфи и Маджуб Беда, някогашният губернатор на провинция Бумердес, Джамина Заруни.

В специфична декларация, издадена по-рано от Генералната прокуратура, се споделя, че " безотговорните дейности на някогашните висши чиновници доведоха до загуба на доверие на жителите в държавните институции ". " Поради дейностите на тези водачи Алжир не съумя да реализира икономическо развиване, макар благосъстоянието, което страната има. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР