735 евро месечно - поне с толкова трябва да разполага

...
735 евро месечно - поне с толкова трябва да разполага
Коментари Харесай

Издръжката на студент в Германия – минимум 735 евро месечно

735 евро месечно - най-малко с толкоз би трябвало да разполага един студент в Германия, с цел да покрие разноските по следването, оповестява Дойче веле. За какво тъкмо отиват тези пари и какви са минималните разноски?

Средно с по 918 евро месечно разполагат идващите в Германия по данни на студентските организации. Ето защо отиват парите на студентите:

Наем

Наемът е най-голямото перо от студентския бюджет. Размерът му обаче зависи от обитаемото място и вида жилище.

Цвети и Теди следват в Мюнхен. Баварската столица е известна с високите си наеми и незадоволителните общежития. Цвети въпреки всичко съумява да получи стая в държавно общежитие, за която заплаща 320 евро на месец. Теди няма този шанс и би трябвало да наеме частно жилище, което дели със съквартирантка. За стаята си тя заплаща 650 евро на месец.

Иван и Кристиян са студенти в прилежащата провинция - Баден-Вюртемберг. В столицата на провинцията - Щутгарт, наемите са по-ниски спрямо разположения на към 200 километра Мюнхен. За студентско общежитие Кристиян заплаща 280 евро месечно.

Самостоятелният апартамент, в какъвто живее Иван, коства повече - цената е от към 400 евро на месец.

В Тюбинген, който също се намира в провинция Баден-Вюртенберг, единична стая в общежитие може да се откри за 255 евро. Иван споделя, че в Щутгарт цените в общежитията стартират от толкоз и доближават до 400 евро на стая на месец.

Мина и Кирил са избрали да следват в милионния град Кьолн, който се намира в най-многолюдната немска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Наемът за стая в общежитие при тях е 380 евро, почти толкоз коства и стая в жилище от вида взаимна квартира (WG).

На изток цените са по-ниски. Частно жилище за един човек в Лайпциг може да се откри и за под 300 евро. Малко по-скъпи, само че надалеч по-изгодни от градове като Мюнхен и Щутгарт, са жилищата в Берлин. Столицата е най-многолюдният град в Германия, както и градът с най-вече студенти. Албена следва там и заплаща 240 евро наем за стая във WG.

Транспорт

Разходите за превоз зависят от съответната провинция, в която се намира университетът.

Мюнстер, където следва Павел, както и Кьолн, се намират в провинция Северен-Рейн Вестфалия. Таксата за университета при тях включва и семестриална карта за публичния превоз в цялата провинция. Подобни са изискванията и в Берлин.

В Кьолн университетът коства 273 евро на учебен срок, в Мюнстер - 294, а в Берлин - 320 евро.

Връщаме се при Теди и Цвети в Мюнхен. Въпреки че следват разнообразни специалности, семестриалната такса и на двете е към 120 евро. Голямата разлика в цената с останалите университети се дължи на това, че таксата не включва цялостен достъп до градския превоз. Тя дава право за прилагане на превоз единствено през уикендите и след 18:00 в делничните дни. Повечето студенти избират да доплатят 195,70 евро на учебен срок и да употребяват градския превоз целодневно.

В Щутгарт изискванията за използването на градския превоз са сходни с тези в Мюнхен, само че доплащането към главната такса от близо 190 евро на учебен срок е малко повече - 207 евро.

В прилежащите Манхайм и Тюбинген Мартин и Силвия също доплащат, с цел да могат да пътуват когато и да е. Той - 170 евро, а тя - 157 евро. Семестриалната такса в Манхайм е 174,90, а в Тюбинген - 157 евро.

Храна

Разходите за храна, несъмнено, са относителни. Някои избират да се хранят главно на открито, други у дома. Някои са на специфични диети, други обичат скъпи заведения за хранене, трети избират бързата храна.

Студентите в Германия могат да се възползват от мензите в университета. Един обяд в мензите потегля от 2 евро и стига 5-6 евро. В Кьолн да вземем за пример той включва дребна салата, главно ядене и десерт и коства 2,50 евро.

Относно извършването на покупки всички са единомислещи: седмичното студентско извършване на покупки излиза сред 30 и 50 евро.

Вечер с другари

Студентският и нощният живот вървят ръка за ръка и в Германия. Билетите за кино са към 10 евро на всички места. Албена споделя, че в Берлин за посещаване на спектакъл, опера или балет могат да се намерят билети за по 15 евро, само че множеството са надалеч по-скъпи.

В цяла Германия едно излизане вечер с другари може да коства сред 20 и 60 евро според от определения ресторант, бар или клуб, броя напитки, дали студентът е пушач или не, както и дали ще избере да се прибере с такси. Цените по заведенията са директно свързани и със стандарта на живот. Мюнхен и Франкфурт са първенци по този индикатор.

Голяма част от студентите заобикалят такситата. Цвети споделя, че цената им в Мюнхен е най-малко 20 евро. Теди добавя, че множеството младежи избират други възможности като Юбер или ДрайвНау - коли, които сходно на Спарк в България се споделят от жителите. Цената им стартира от 25 цента на минута. Подобно на множеството огромни градове, и Мюнхен предлага нощен градски превоз.

Животът на студентите в Германия не е на ниска цена, само че те имат опцията да работят по време на следването си (Werkstudenten) или да аплайват за стипендии. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР