73% от управителите на лечебни заведения в страната казват, че

...
73% от управителите на лечебни заведения в страната казват, че
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари изчезват до 5 г., недостигът на лекари е 73%

73% от шефовете на лечебни заведения в страната споделят, че в болничното заведение, за която дават отговор, има дефицит на лекари, а 90% споделят, че има дефицит на медицински сестри . Това сочи проучване " Индекс на лечебните заведения ", показано от социолога Първан Симеонов по време на полемика на тематика " Кадровият недостиг в опазването на здравето - последствия и потребност от промени ", провела се в пресклуба на Българска телеграфна агенция.

Специалностите, в които има най-голяма липса на лекари - са анестезиология, оперативно лекуване, кардиология, неонатология, хирургия и така нататък На въпроса " Има ли действия, за които няма експерт и се работи на контракт с друго лечебно заведение - 35% дават отговор с " да " - като това са приблизително до трима щатни експерти , най-много в специалности токсикология, микробиология, съдова хирургия. 85% от експертите са на цивилен контракт.

Последиците от дефицита на лекари са основно огромно текучеството - аргументите са прегаряне на личния състав и мъчно застраховане на 24-часова активност, некачествено лекуване в немалка степен.

Грижата за пациента остава ощетена, само че ощетени остават и лекарите, показва изследването . В 41% от лечебните заведения има огромно текучество на лекари по следните аргументи - пенсионна възраст, възнаграждение и започване на работа в друго лечебно заведения, пренатоварване.

Относно дефицита на мед. сестри - максимален е той в специалностите анестезиология, хирургия, педиатрия, кардиология, вътрешни заболявания, а съществени аргументи - още веднъж прегаряне на личния състав, увеличение на опцията за неточност.

Недостигът на личен състав от време на време води до преструктуриране и даже затваряне на лечебно заведение - 57% текучество се отбелязва на мед. сестри, основа причина възнаграждение, условия на труд, откриване тук-там в частни лечебни заведения, пренасяне в друга страна.

49% от казуса е маркиран в общинска благосъстоятелност . Като проблем бе маркиран и незадоволителният брой фрагменти от Медицинските университети в страната, както и липса на съвременна инсталация. " Трябва да се мисли съществено за броя на лечебните заведения в страната ", сподели след показване на проучването Първан Симеонов.

Иван Маджаров, ръководител на БЛС, показа повече елементи: 60% са лекарите у нас над 50 година, общо 31 000 са лекарите, множеството дами, единствено 18% са във възрастта от 31 година до 50 г . 1/3 от лекарите са в София, Северозападният регион е с минимум лекари. Най-много лекари у нас са умряли " по време на ковидните години " - 2021 година - 505 и 2022 година - 723.

По прогноза през 2022 година 7966 лекари ще са в пенсионна възраст, 2028 година - 12 400 лекари, 32 година - 16 000, което се равнява на 54% от лекарите. В момента междинната възраст при лекари е 53 година, за джипита - 56 година В областите Смолян, Видин, Ямбол, Кърджали максимален проблем с неналичието на фрагменти.

" Проблемът с фрагментите се трансформира в проблем за националната сигурност и би трябвало да се адресира на равнище Министерски съвет и президент, освен в Министерство на здравеопазването ", сподели Маджаров. Практически ще се самозакрием - в случай че не се промени нещо , общопрактикуващите лекари и доболничната система ще се самозакрият до 5-6 години, с цел да не се случи това, цялостен випуск всяка година би трябвало да отива там ", добави ръководителят на БЛС.

Анкетно изследване измежду медицинските експерти за настройките им да останат да работят в страната показа Златина Шотарова, помощник в УНСС .

Според него - 82% владеят един или повече езици, от 139 души - едвам 43% са отбелязали, че практикуват дефицитни специалности - педиатрия, инфекциозни заболявания , 64% са отбелязали, че има изострен дефицит на медицински експерти, компликации при реализацията - има при 40%. 62% не желаят да работят в чужбина като за това има до три съществени фактора - положително възнаграждение, обществени или културни аргументи. И това изследване сочи, че " страната би трябвало да предприеме устойчива политика, с цел да може да се овладее казусът с мед. експерти ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР