73 лица, осъдени с лишаване от свобода в района на

...
73 лица, осъдени с лишаване от свобода в района на
Коментари Харесай

73 лица, осъдени на затвор във Варна, остават неиздирени

73 лица, наказани с отнемане от независимост в региона на Окръжна прокуратура Варна, остават неиздирени. 73-ма души са оповестени за общодържавно търсене, а 55 се търсят поради издадена Европейска заповед за арест. Това демонстрират окончателните резултати от инспекцията на прокуратурата.

Тя бе назначена през януари откакто се разбра, че шесторният палач от Нови Искър Росен Ангелов е бил с влезнала в действие присъда, само че не е бил издирен от Министерство на вътрешните работи в продължение на повече от девет години. Главният прокурор Сотир Цацаров пък предложи да се сътвори обществен уебсайт, на който да бъде качена цялата информация за всички лица, оповестени за търсене.

Общо 925 лица, наказани на затвор, се укриват и до през днешния ден. По информация на основния прокурор към 700 от тях евентуално са в чужбина. Други пък са издирени, само че се оказало, че към този момент излежават присъди в непознати затвори. Според Цацаров една от аргументите за бавенето е неналичието на опция за приложимост на СРС, както и на информация от мобилните оператори.

В хода на инспекцията са арестувани и приведени в местата за отнемане от независимост 24 търсени лица.

От общия брой незадържани 925 наказани лица – 62 лица са с непознато поданство.

Прокурорите са издали и изпратили за осъществяване 577 Европейски заповеди за арест във връзка с всички наказани на отнемане от независимост за повече от четири месеца или с наложено по – тежко наказване, за които е открито, че обитават на територията на страна членка на Европейски Съюз.

Относителният дял на укриващите се в чужбина, незадържани (700 наказани лица) по отношение на оповестените за търсене 917 наказани лица, надвишава 75%. За част от тях са събрани данни за изменена идентичност и потребление на неистинен документи за идентичност.

Най – висок е относителният дял на неприведените в осъществяване санкции отнемане от независимост със период до 1 година – към 40% по отношение на общия брой неприведени санкции, резултат на забележителния брой сменени санкции „ пробация “.

Относителният дял на неприведените в осъществяване санкции отнемане от независимост с размер над 10 години е по – дребен от 5% (43).
Спрямо 3 от укрилите се от правораздаване лица не са приведени в осъществяване санкции „ пожизнен затвор “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР