72% от българските граждани над 16 години определят своето здравословно

...
72% от българските граждани над 16 години определят своето здравословно
Коментари Харесай

72% от българите смятат, че са в добро здраве

 Българите отделят от ден на ден пари за просвета, съгласно Евростат  Евростат: Вируси разболяват най-вече хора в България, единствено 2% от възрастните се ваксинирали против грип  Евростат: Токът в България е най-евтин, в Белгия - най-скъп
72% от българските жители над 16 години дефинират своето здравословно положение като положително или доста положително, сочи изследване на Евростат, представено от бТВ.

България съвсем не се разграничава от множеството страни в Европейски Съюз, където междинният индикатор е 70%. 76% от мъжете и 69% от дамите се считат за здрави или доста здрави. Останалите 28% са показали, че здравословното им състояние е приемливо или неприятно. Най-недоволни от здравето си са хората над 65-годишна възраст, от които над 80% показват, че ситуацията им е неприятно или доста неприятно.

Статистика на Национален статистически институт пък показва, че най-вече сънародници - 30% - се оплакват от високо кръвно налягане и заболявания, свързани с кръвоносната система. 17% се оплакват от хронични нарушавания на гърба и артрози. 10% страдат от стенокардията и исхемичната болест на сърцето.

Евростат показва, че 8% от жителите на Европа над 16 години се оплакват от неприятно или доста неприятно здраве. Най-висок е процентът в Естония (53), Латвия (44) и Литва (44), където близо половината от популацията показва, че е в неприятно или доста неприятно здравословно положение.

На дъното на класацията са още Унгария, Португалия и Полша. Най-добре се самоопределят хората в Ирландия (83%), Кипър (78%), Италия и Швеция (77%), Холандия (76%).

В Гърция 77% от хората считат, че са в положително или доста положително здраве, 73% в Румъния, 72% в Македония, 58 в Сърбия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР