710 лв. ще е минималната заплата от 1 април. Но

...
710 лв. ще е минималната заплата от 1 април. Но
Коментари Харесай

Асен Василев: 710 лв. минимална заплата от 1 април, а после ще става 50% от средната

710 лева ще е минималната заплата от 1 април. Но с цел да спре годишният спор сред работодатели и синдикати, би трябвало да се вкара обсъжданата евродиректива - да е 50% от междинната в страната. Това изясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред БНР.

Средната заплата към септември е 1543 лева В съдружното съглашение на ръководещите е записано, че оптималният застрахователен предел би трябвало да е по формулата 2,3 пъти от междинна заплата.

“В него сме планували и въвеждане на директивата минималната заплата да е 50% от средната”, съобщи Василев.

Той е безапелационен, че оптималният застрахователен приход ще бъде вдигнат от 3000 на 3400 лева Но финалното решение ще е на депутатите, тъй като те одобряват бюджета на страната.

“Когато се подвигат междинните заплати, би трябвало да се подвига и оптималният застрахователен приход. Истината е, че при въвеждането му е бил 10 пъти минималната заплата и към 3,8 пъти от междинната. Сега ще бъде по-малко от 5 пъти по отношение на минималната и 2,25 от междинната - доста е компресиран по отношение на междинните стойности на възнаграждение в страната”, сподели още той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР