71.2% от домакинствата във Варненска област имат достъп до интернет.

...
71.2% от домакинствата във Варненска област имат достъп до интернет.
Коментари Харесай

Област Варна на шесто място в страната по достъп до интернет

71.2% от семействата във Варненска област имат достъп до интернет. Това демонстрират резултатите от извършеното през тази година проучване за потреблението на информационно-комуникационни технологии в семействата и от лицата, оповестиха от Териториално статистическо бюро - Североизток.

Варна е на шесто място в страната по този индикатор, след областите Шумен - 77.9%, Пловдив - 76.2%, София (столица) - 75.6%, Русе - 73.0% и Силистра - 71.7% и над междинната стойност за страната, която е 67.3%.

Въпреки записания спад през 2017 година разпространяването на ИКТ в семействата се е нараснало доста през последните години, като спрямо 2010 година се следи растеж от 43.1 процентни пункта на семействата в региона с достъп до световната мрежа.

През 2017 година 64.9% от популацията на възраст сред 16 – 74 навършени години в област Варна употребява интернет всеки ден или най-малко един път седмично за разнообразни цели или действия, като мъжете са по-активни спрямо дамите – надлежно 66.7 и 63.1%. В съпоставяне с миналата година е регистриран спад от 2.3 процентни пункта в регулярното потребление на интернет.

През тази година 17.2% от лицата в област Варна употребяват световната мрежа за взаимоотношение с органите на държавната администрация. Областта изостава с 3.5 процентни пункта от междинната стойност за страната, която е 20.7% и заема петнадесето място измежду 28-те области. Най-значителен е делът на лицата, употребявали онлайн услуги на обществената администрация в област Монтана - 36.7%, а най-нисък в област Разград - 9.0%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР