70 руски дипломати. Точно толкова изгони България накуп през седмицата.

...
70 руски дипломати. Точно толкова изгони България накуп през седмицата.
Коментари Харесай

Чемодан, вокзал, Москва

70 съветски дипломати. Точно толкоз изгони България вкупом през седмицата. А известието на министър-председателя в оставка Кирил Петков от вторник вечерта несъмнено свари неподготвена съветската страна, която наскоро назова ръководещите " евроатлантически подлоги ".

Това е невиждано преследване на съветски дипломати в света през последните 50 години. Според " Дневник " към средата на май от НАТО и Европейски Съюз най-активни бяха Полша (45), Франция (41) и Германия (40). Преди това (през април 2021 г.) единствено Чехия си разреши толкоз съдбоносен ход с изгонването на 63-ма души. Това бе резултат от заключенията на спецслужбите в Прага, че поредност от детонации в чешки погреби през 2014 година е обвързвана с подривни дейности на сътрудници на военното разузнаване ГРУ, добавя изданието.

След разкритията в Чехия се разбра, че същата диверсионна група е работила и в България при отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, както и при два " случая " в български хранилища за оръжие. Тогава, както и при други случаи обаче, ставаше въпрос за съответни образци на шпионска активност на съветски дипломати в България. По тази причина постоянно имаше и изказвания на прокуратурата, че е почнала следствие на български жители, обвинени в шпионаж за непозната страната. В настоящия случай прокуратурата твърди, че е научила за дейностите на държавното управление от медиите, и това го прави друг.

Числото на изгонените в действителност е рекордно. До този миг София си е разрешавала сходно деяние за най-много 10 съветски дипломати едновременно. Това се случи в средата на март, след военната инвазия на Русия в Украйна, и броя се смяташе за рекордна. А последвалата поръчка на премиера Кирил Петков от края на април, че България обмисля да редуцира фрапантно съветската задача в София, като че ли остана нечута.
Реклама
Още тогава (28 април) Петков разяснява обществено, че в България обитават 114 съветски дипломати за сметка на обстоятелството, че българските в Русия са едвам 10 души. " Аз в действителност се чудя тези хора какво вършат в България ", сподели тогава министър председателят пред публицисти в украинския град Бродянка. Всъщност съставът на съветското посолство наброяваше над 130, само че защото България гони от време на време по няколко души, е намалял до това число.

Веднага по-късно се заприказва, че София би трябвало да приложи правилото на взаимност от Виенската спогодба, съгласно който дипломатическите представители в две страни би трябвало да са релативно равни на брой.

Темата обаче потъна. Може би даже беше умишлено потулена. А обяснението е, че по същото време обединението съвсем беше взривена от решението дали и каква военна помощ България да даде на Украйна. До тази седмица, когато решението беше обявено не както се случва нормално - от Министерството на външните работи (МВнР), а непосредствено от премиера Кирил Петков. И, несъмнено, провокира вълна от реакции.
Когато гръм удари
На първо място водачът на Българска социалистическа партия с " Продължаваме промяната " (ПП) за сформиране на ново държавно управление и обвърза връщането си в тях с изискването Кирил Петков да не е претендент за министър председател.Причината, която акцентираха от левицата, е, че изгонването на по-голямата част от съветската задача е " опасност за националната сигурност на страната " . Лидерът на Българска социалистическа партия, чийто електорат в по-голямата си част е проруски надъхан, разгласи, че това решение не е минало през гласоподаване в Министерския съвет и тя не е знаела за него.
Реклама
В същия жанр, само че надалеч по-твърдо от Нинова се изрече и водачът на проруската и антизападна партия " Възраждане ". Костадин Костадинов (с прякор Копейкин) разгласи, че министър председателят Петков незабавно би трябвало да бъде подложен под забраняване, тъй като еднолично е взел " безумното решение ".

Междувременно президентът Румен Радев, който е на среща на върха на НАТО в Мадрид, даде да се разбере, че не е имал информация за този акт. Вицето му Илияна Йотова, която рядко се изрича по сходни тематики, този път излезе с коментар. Според нея решението за отзоваването на съветските дипломати е невиждано, тъй като " е взето от държавно управление, което е изгубило доверието на българския парламент и към този момент е в оставка ".
Как ехото отеква
Реакциите срещу бяха съпроводени от изказване в отбрана на решението. От една страна, от парламентарната група на " Продължаваме промяната " споделиха, че нямат информация какво е наложило изгонването на ⅔ от съветската задача, само че поддържаха преценката на Петков.

Съпредседателят на " Демократична България " (ДБ) Христо Иванов сподели в Народното събрание, че решението за изгонването на дипломатите не е взето еднолично от премиера и го дефинира като " вярно, само че закъсняло ". А министърът на спорта в оставка Радостин Василев заяви, че то е взето на закрито съвещание на Министерския съвет.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Имена 1 Политика 2 Политика 3 Икономика 1 Имена 2 Пловдив 3 Войната в Украйна Реклама
Разгорелият се скандал в последна сметка докара до изключително чуване в Народно събрание на шефа на ДАНС и премиера в оставка. Пред медиите Кирил Петков сподели, че решението е взето след съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

В Съвета по сигурността вземат участие министрите на външните и на вътрешните работи, на финансите, на защитата, началникът на защитата, началниците на специфичните служби, както и двама представители на президента. Последното пък слага въпроса дали в действителност президентът не е знаел, каквото усещане се опита да сътвори .

Премиерът в оставка Кирил Петков уточни, че има три отчета на ДАНС, въз основата на които е решено експулсирането на съветските дипломати - първият от март, а последният от 8 юни. Той сподели още, че е имало и междуведомствен отчет от Министерството на външните работи и решение на Съвета по сигурност.
Каква е истината
Според два самостоятелни източника на " Капитал " решение за отзоваване на съветските дипломати е взето на Министерски съвет още на 18 май. За това загатна и министърът на спорта Радостин Василев, а министърът на екологията Борислав Сандов написа във фейсбук, че тематиката е обсъждана на съвещание на държавното управление даже два пъти, както и на съдружен съвет.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В последна сметка това удостовери и в четвъртък сутринта пред Нова телелвизия вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която единствено ден по-рано твърдеше друго. По думите ѝ от Министерство на външните работи са докладвали на оперативно съвещание на Министерския съвет броя на съветските дипломати, а след това е обсъждано понижаване на съветската задача у нас. По думите ѝ обаче сходно решение не е гласувано на съвещание на Министерския съвет. Всъщност такова услове в процедурата няма, тъй като тя е напълно в пълномощията на Министерство на външните работи.

Основното решение обаче е на Съвета по сигурността към Министерския съвет. В рамките на две негови разнообразни съвещания членовете му са получили информация, че по оперативни данни на ДАНС към 30 съветски дипломати и чиновници на съветската задача в България, които нямат дипломатически сан, са свързани с нерегламентирана активност. Особено остри сигнали идвали за консулството във Варна, което се трансформирало в шпионски център за Източна България. Точно оттова е и политическият корен на Костадин Костадинов и партията му " Възраждане ". Същите информации идвали и за консулството на Русия в Русе.

Открай време съветската шпионска мрежа се пробва да се внедри (успешно) в локални и националистически организации, като работи по " сътрудници за въздействие ". Чашата преляла, когато се събрали данни и за дейната роля на руснаците по проблема със Северна Македония. (Преди време Кирил Петков пътем загатна, че в ДАНС са открити двама чиновници, които безусловно били на втора заплата в съветското посолство.)

След като ДАНС са подали информацията, министър председателят е издал " устно предписание " тя да се изпрати към Министерство на външните работи. От министерството са удостоверили пред депутатите, че са имали информацията " и са подхванали дейности ".
Реципрочен състав
В рамките на закритото съвещание на Народно събрание е бил подложен и въпросът щом единствено 37 души са уличени в нерегламентирана активност, за какво изгонените са 70.

Отговорът на този въпрос се крие в онази поръчка на Кирил Петков от края на април, че съветската задачата в София е непропорционална на българската в Москва съгласно Виенската спогодба за дипломатическите служби. Точно тематиката с пропорционалността е била обсъждана на оперативно съвещание на Министерския съвет, както и на съдружни препоръки. Според информация на външното министерство, дадена в отговор на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев, броят на българските дипломати в Москва е 7, а броят на съветските дипломати в София е 32. Към тях би трябвало да се прибавят и 8 души, които са в консулствата във Варна и Русе.

Съществено е събитието, че даже и след " редуциране " със 70 души дипломатите и чиновниците в съветската задача в България са доста повече от българските в Москва.
Защо в този момент
Че съветската задача в София е нелогично огромна за дребна страна като България, е от дълго време прочут факт. Наивно е да се счита, че това е останало неусетно и от натовските партньорски служби. Те неведнъж са изтъквали този факт. Засилената интензивност на съветските проксита в общественото пространство и опитите за бойкот на присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, засилените хакерски атаки върху държавни институции, наглото държание на съветския дипломат Митрофанова са все фактори, които са повлияли за взимането на това решение.

А отговорът на въпроса " за какво в този момент " е елементарен - тъй като времето на това държавно управление изтича и то е освободено от съдружните окови на Българска социалистическа партия.
Свързани публикации Ново държавно управление или избори: решението зависи от Кирил Петков 29 юни 2022, 17:26 НАТО към този момент приема Русия за " директна опасност " 29 юни 2022, 12:26 Руската " пета колона " е в партии, медии, спецслужби, университети, просвета 12 май 2022, 10:41 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР