70% от предприятията в България считат, че дигитализацията е от

...
70% от предприятията в България считат, че дигитализацията е от
Коментари Харесай

За 70% от предприятията дигитализация е от ключово значение за развитие на успешна дейност

70% от предприятията в България смятат, че дигитализацията е от основно значение за развиване на сполучлива активност. Това демонстрират данните на Асоциация на индустриалния капитал в България от извършено проучване в 116 предприятия от 13 стопански действия. Като най-сериозно въздействие е регистрирано при фирмите от „ Въздушен превоз “, „ Издателска активност “, „ Дейности по наемане и даване на работна мощ “, „ Обработка на кожи и произвеждане на обувки “ и „ Производство на почистващи препарати “ – 100%, а най-слабо в „ Растениевъдство и отглеждане на животни “ – малко над 36 на 100.

Резултатите бяха показани на особено проведена кръгла маса, на която бяха разисквани откритите от АИКБ съществени и характерни умения в основните професии/длъжности. Участие в събитието взеха заместник-министър на труда и обществената политика Иван Кръстев, изпълнителният шеф на Агенция по заетостта Смилен Вълов, ръководителят на Националната организация за професионално обучение и образования инж. Марияна Павлова, както и представители на обществените сътрудници.

„ Основната цел на план BG05M9OP001-1.128-0004 „ Развитие ни цифровите умения “, който АИКБ извършва е да способства за привеждане на цифровите умения и познания в сходство с потребностите на бизнеса, а оттова и ускорение на дигитализацията в българските предприятия. Чрез реализацията му ще се обезпечи връзка сред нужните познания и умения и условията на бъдещия пазар на труда за реализиране на конкурентна и разрастваща се стопанска система, основаваща се на софтуерното развиване и осигуряваща устойчиви работни места “, съобщи доктор Милена Ангелова, основен секретар на Асоциацията и началник на плана.

На база на извършеното изследване са разпознати 67 основни професии/длъжности, както и главните и характерните цифрови умения, които се изискват за всяка една от тях. Те са разграничени в пет категории, съгласно Европейската рамка на цифровите компетентности DigComp 2.1. Това са „ Грамотност, обвързвана с информация и данни “, „ Комуникация и съдействие посредством цифрови технологии “, „ Създаване на цифрово наличие “, „ Безопасност “ и „ Решаване на проблеми “.

Сред показаните специалности бяха агроном, инженер-технолог, моделиер на дрехи, инженер химик, механик на радиоапаратура, самолетен водач, библиотекар, дизайнер на печатни издания и началник набиране на личен състав.

Най-значителен дял от познания и умения за всички специалности се регистрират в категорията „ Грамотност, обвързвана с информация и данни “. В нея се включват сърфиране, търсене и пречистване на данни, информация и цифрово наличие, както и умения за ръководство и оценяване на данни. На второ място се подрежда сигурността с уменията за отбрана на персоналните данни, цифрови устройства и цифрово наличие.

Следват „ Комуникация и съдействие посредством цифрови технологии “ и „ Решаване на проблеми “. Като извънредно значими умения, които би трябвало да имат заетите лица са уменията за взаимоотношение по дигитален път с сътрудници, сътрудници и други лица и организации, както и тези за шерване на данни, информация и цифрово наличие. При решаването на проблеми най-често служащите и чиновниците би трябвало да имат умения за решение на механически проблеми и умения за идентифициране на потребности и намиране на софтуерни решения за угаждане на потребностите.

„ Проекти като този на АИКБ са мостри по тази причина по какъв начин може и би трябвало да се ангажират обществени средства, с цел да се развие пазара на труда у нас, тъй че да дава отговор на бъдещите условия. Това е и в основата за вярно образуване и осъществяване на обществените политики, които МТСП желае да реализира посредством взаимна работа със обществените сътрудници. Истинската добавена стойност в българската стопанска система идва от развиването на знанията и уменията на служащи, чиновници и мениджъри. Затова в министерството сме възнамерявали политики с обща визия в интервала 2021 – 2027 година За задачата са планувани вложения за развиване на пазара на труда за близо 2 милиарда лева, посредством които ще обзет 600 000 души “, сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев.

За изпълнителният шеф на Агенция по заетостта Смилен Вълов планът, който АИКБ и другите обществени сътрудници извършват е от изключителна значимост, защото организацията ще е най-големия ползвател на данните и резултатите от него. „ В момента има една празнина в практическите насочености за цифровите умения, които би трябвало да имат чиновниците и служащите. С реализирането на плана АЗ ще има доста по-ясна визия по какъв начин по най-подходящ метод да подкрепи безработните лица да се осъществят на пазара на труда “, добави още той.

Сред най-важните прерогативи, които дава дигитализацията предприятията са показали развиването на високотехнологични производства, понижаване на разноските и периодите за произвеждане, реализиране на по-висока продуктивност и качество на продукцията, повишение на конкурентоспособността, образуване на високообразовани фрагменти и други.

Като част от вероятностите, които дигитализацията открива са понижения стрес, напрежение и отговорност, рационализиране на организацията на работа, бързата връзка, по-бързото въвеждане на нови артикули, основаване на условия за стабилно развиване.

Въпреки многочислените положителни процеси, които цифровизация ще насърчи участниците в проучването смятат, че има и съществени опасности, които може да бъдат основани. Сред тях са липса на финансов запас за реализиране на процесите на цифровизация, липса на квалифицирани фрагменти и основаване на взаимозависимост от експерти с избрана подготовка, оскъпяване на производството, хакерски атаки, кражба на авторски права, интелектуална благосъстоятелност и персонални данни и огромни стопански вреди при неточност.

По думите на инж. Марияна Павлова идентифицирането на потребностите на заетите лица от цифрови умения ще даде опция за правене на специфични профили за основни специалности, тъй че да дават отговор на непрестанно изменящия се пазар на труда.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР