70% от жертвите на трафик на хора в България са

...
70% от жертвите на трафик на хора в България са
Коментари Харесай

70% от жертвите на трафика на хора у нас са деца

70% от жертвите на трафик на хора в България са деца, до момента в който приблизително за Европейския съюз този % е 15. Тези данни, касаещи по-миналата 2022 година, показа Диан Шмит, координатор за битка с трафика на хора на Европейски Съюз. Тя взе присъединяване в Националната конференция на тематика " Превенция и битка с трафика на хора: положителни практики и устойчиви решения ". Форумът се организира в държавната резиденция " Бояна ", като неин хазаин бе вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, а присъединяване взе и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Освен това, сочат данни на европейската статистика - 90% от жертвите на трафик на хора у нас са дами или девойки. На общоевропейско равнище пък 63% от жертвите са мигранти.

Случаите на трафик са доста сложни за определяне, изключително с оглед и на развиването на технологиите, що се касае да вземем за пример до половата употреба. Общо откритите случаи на трафик на хора в Европейски Съюз за 2022 година са към 10 000, което е нарастване с 3000 спрямо година по-рано, показа статистиката Диан Шмит.

" Трябва обаче да сме деликатни с данните, тъй като нарастването може да се дължи и на подобряването на контрола и разкриваемостта ".

Сред най-разпространените видове трафик са половата и трудова употреба - 40% от случаите в Европейски Съюз, като изключително при трудовата такава има покачване. Спад има обаче има при други типове - като да вземем за пример насилствена милостиня, сурогатство или трафик на органи - 18%.

Предстои и изработването на европейска инструкция, която да адресира казуса.

Както и представителя на Европейска комисия, по този начин и вицепремиерът Габриел акцентира значимостта от взаимната работа - както на равнище интернационално съдействие, по този начин и на равнище съдействие сред институции, неправителствени организации и други

" За мен и екипът ми тематиката за предварителната защита и битката с трафика на хора не е нормално предизвикателство, това е опция да покажем, че България способства доста и по съдбоносен метод в битката с трафика на хора. Това е тежко закононарушение срещу личността, персоналната независимост и достолепието. То е отричане на достиженията на демократичните общества, то лишава индивида от неговите права, достолепие, самостоятелност ", сподели вицепремиерът.

И добави - трафикът не хора не е проблем единствено за Третия свят, приближаващ в Европейски Съюз, а е проблем и в развитите общества. " Не би трябвало да ни успокоява това, че сме образовани и живеем добре. Задайте си въпроса - къде е детето ви? ".

Като съответни достижения Мария Габриел уточни - за първи път през 2023 година е била създадена стратегия, касаеща този тип закононарушения с ясни периоди и бюджет, следва и да се създаде такава и за 2024 година. Освен това - след едногодишно спиране е извършено постоянно съвещание на Националната комисия за битка с трафика на хора, като такива към този момент ще бъдат провеждани регулярно. Бюджетът на комисията се усилва и повече от доста - със 194%.

Трафикът на хора може да се пребори единствено със взаимни старания и решителни ограничения, уточни на собствен ред и Калин Стоянов. Той регистрира и изостряне на казуса, изключително и що се касае до засиления мигрантски напън. " Трафикът на мигранти е тясно обвързван с трафика на хора, доста постоянно незаконните групи се занимават по едно и също време и с двете действия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР