70 души от администрацията на Напоителни системи ЕАД ще бъдат

...
70 души от администрацията на Напоителни системи ЕАД ще бъдат
Коментари Харесай

Напоителни системи с нов борд на директорите и сериозни съкращения

70 души от администрацията на " Напоителни системи " ЕАД ще бъдат освободени, а също по този начин е определен и нов ръб на шефовете. Той ще се състои от четирима души, а за изпълнителен шеф на сдружението е назначен Николай Чалъков. Това заяви пред Българска национална телевизия министърът на земеделието Иван Иванов.

" Одитният отчет е открил, че в " Напоителни системи " ЕАД е нарушена финансовата дисциплинираност и има възможност то да бъде декапитализирано. Одитът е открил и нарушавания в публичните поръчки, които са осъществявани в интерес на избрани компании, като други са дисквалифицирани ", уточни министър Иванов.

По думите му има индикации за машинация, сложили под риск потреблението на европейски средства за ремонт на напоителните уреди по Програмата за развиване на селските региони. Всички тези изводи са изпратени за инспекция към Министерство на вътрешните работи и Държавна организация " Национална сигурност ".

Министър Иванов сподели, че осъществяваната сега промяна на управлението на " Напоителни системи " ЕАД се постанова, защото остарялото управление отхвърля да подпише писмата до компаниите за преустановяване на договорите и започване на нови процедури с отстранените нередности, посочени в одитния отчет.

На въпрос за медийни изявления, съгласно които назначеният Николай Чалъков е уволнен от сдружението по времето на ръководството на ГЕРБ за хипотетични злоупотреби, министър Иванов разяснява: " Предполагаеми злоупотреби по времето на ГЕРБ може да му бъде единствено отзив, че е бил уволнен. Очевидно е пречел на тези ръководещи. Преди назначението, на Чалъков е осъществена обстойна инспекция и не са открити никакви наказателни производства, тъй че това са спекулации. Аз имам вяра на документите. "

Министърът сподели още, че едно от главните условия към новия ръб на шефовете на сдружението ще бъде да редуцира състава на администрацията със 70 души.

" Тези хора са със междинни заплати от 2500 лв. в случай, че инженерите в клоновете получават сред 800 и 900 лв. най-много. В същото време успеваемостта на работата на това управление потвърдено не е била на равнище ", разяснява още Иванов.

" Това се потвърждава от 40-те милиона настоящи отговорности все още и съвсем всички запорирани активи към банките. На процедура сдружението е в извънредно тежко финансово положение и новото управление би трябвало да предприеме незабавни ограничения за оздравяването му ", добави земеделският министър.

" Язовирите, които се поддържат от " Напоителни системи " ЕАД са в положително положение. Част от язовирите обаче бяха трансферирани от 1 юли към Държавната консолидационна компания ", напомни Иванов и добави, че компанията все още дава отговор за ремонта и реконструкцията на общо 267 язовира, а собствеността им е на Министерството на земеделието.

" Аз чакам най-скоро да се откри излаз от тази обстановка, тъй като стигнахме до обстановка Областната администрация на бент. " Огоста " да извади Министерството на земеделието от позволение за градеж, защото според това съглашение на Министерския съвет, ние не можем да се разпореждаме с него. Кабинетът на ГЕРБ в действителност сътвори рискови прецеденти ", разяснява Иванов.

Той осведоми, че Министерството на стопанската система към този момент е предложило проект за деяние в посока обезвреждане на тези рискове.

" Спрените все още са публични поръчки за към 100 млн. лева в " Напоителни системи " ЕАД, само че парите няма да бъдат изгубени, тъй като крайният период за осъществяването им е 2025 година ", приключи земеделският министър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР