70 600 българи във Великобритания имат статут на уседналост, обяснява

...
70 600 българи във Великобритания имат статут на уседналост, обяснява
Коментари Харесай

70 600 българи във Великобритания имат статут на уседналост

70 600 българи във Англия имат статут на уседналост, изяснява Министерство на външните работи във връзка изказвания на Българска социалистическа партия, че държавното управление мълчи за ограниченията , които е подхванало в отбрана на българите в Обединеното кралство при Брекзит без договорка.

Министерство на външните работи напомня дейности, които до момента е приела изпълнителната власт:

" На съвещание на Министерския съвет от 30 януари 2019 година се одобриха два национални проекта: План за деяние на Република България за използване на Споразумението за отдръпване на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия от Европейския съюз и План за деяние за отдръпването на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия без съглашение. И двата документа плануват разширение на консулската работа в Лондон и кадрово застраховане в състав: консул и помощник, което към този момент е реалност. Консулската ни работа обслужва жителите бързо и дейно, като времето за очакване в множеството дни е няколко минути и няма опашки ".

Министерство на външните работи има подготвеност при Брекзит без договорка да открие изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.

Предвидени са и към този момент изпълнени множеството от ограниченията, заложени в проекта - законови промени, информационни действия и административни ограничения. И двата проекта са оповестени на уеб страницата на Министерство на външните работи.

Министерство на външните работи, МТСП и българското посолство в Лондон провеждат осведомителни дни , в които чиновници на дипломатическата ни задача коментират процедурата по придобиване на статут на уседналост. От началото на годината в разнообразни градове на страната са извършени 30 такива осведомителни срещи. До края на 2019 година са планувани още към 15 срещи , като с изключение на в Англия, Шотландия и Уелс, такива ще бъдат извършени и в Северна Ирландия. Датите на осведомителните дни се разгласяват на интернет страницата на посолството, както и във Facebook.

Българските жители , работещи и учещи във Англия, могат да се осведомят по отношение на нужните документи и процедурата за придобиване на статут на уседналост, както от уеб страницата на българското посолство в Лондон , секция Brexit, по този начин и на уеб страницата на Министерство на външните работи , секция " Какво би трябвало да знам за Brexit? "

Българското посолство популяризира информация по въпроса за Брекзит още посредством български медии, основани в Лондон, както и посредством осведомителни брошури, сложени в консулската работа, в мрежата от български учебни заведения и български търговски обекти. Всекидневно чиновниците на Министерство на външните работи дават отговор на запитвания от жители по телефона и по имейл.

По данни на английското вътрешно министерство България заема шесто място измежду държавите-членки на Европейски Съюз по брой на жителите, подали заявки за Статут на уседналост/Временен статут на уседналост - 70,600 души, като отхвърлените претенции са едвам 20 . В процентно изражение по отношение на общия брой на диаспората, българските жителите са преди всичко от страните членки на Европейски Съюз, които са се пререгистрирали - т.е. 61 на 100 от българите в Кралството са възобновили статута си.
 Модерна тактика за гурбетчиите ни желаят българите на Острова
Модерна тактика за гурбетчиите ни желаят българите на Острова

Няма връзка сред институциите и партиите

Министерство на външните работи обръща внимание на българите в Обединеното кралство:

Последният период за кандидатстване за статут на уседналост зависи от изхода на договарянията за излизането на Англия от Европейския съюз. При отдръпване със съглашение срокът за кандидатстване е 30 юни 2021 година, до момента в който при отдръпване без съглашение срокът е 31 декември 2020 година

Българите, пристигнали след Брекзит, само че преди януари 2021 година, ще могат да аплайват за право да останат да работят и учат в страната до три години, след което ще би трябвало да аплайват по бъдещата миграционна система на ОК, която към момента не е избрана.

Задължение на всички жители, които желаят да получат статут на уседналост, е да подадат своите документи онлайн или на хартия. Посолството спомага с даване на цялостна информация по всички осведомителни канали.

Министерство на външните работи приканва още един път всички български жители , които желаят да останат и да обитават на територията на Англия и след Брекзит, да подадат своите документи за придобиване на статут на уседналост , както и да наблюдават за настояща информация в уеб страницата на дипломатическата задача.

При пускане на процедурата през март 2019 година българските жители са получавали своите статути с изписани на кирилица имена. Благодарение на напъните и съдействието на посолството ни в Лондон английското вътрешно министерство направи трансформация на програмата и в профил софтуерния проблем. Вече българските жители получават статутите си с изписани на латиница имена .
 Европарламентът нападна отношението на Англия към жителите на Европейски Съюз
Европарламентът нападна отношението на Англия към жителите на Европейски Съюз

Опасява се от държанието на държавното управление на Борис Джонсън
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР