7 юли е Световният ден на шоколада. Сладкото изкушение се

...
7 юли е Световният ден на шоколада. Сладкото изкушение се
Коментари Харесай

7 юли - Световен ден на шоколада

7 юли е Световният ден на шоколада.

Сладкото прелъщение се появява в Европа на 7 юли 1550 година, когато в Испания за първи път е импортиран шоколад от Америка, прецизира Национален статистически институт.

Свойствата на какаовите зърна били открити от ацтеките. За тях шоколадът бил „ храна на боговете “ и съгласно античните традиции го свързвали с плодовитостта на дамите.

Едва при започване на 20-и век шоколадът стартира да се създава в огромни количества и става наличен за всички хора.

В България първият шоколад е създаден през 1901 година в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 година той основава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 служащи и над 170 машини.

Идеята за празника се ражда във Франция и за първи път е маркиран през 2009 година.

По случай празника Националният статистически институт „ черпи “ потребителите с данни за производството, продажбите и потреблението на шоколад в България.

Проучванията демонстрират, че всеки българин изяжда от година на година от ден на ден шоколад.

Зад сладката страна на нещата обаче се крият тревожни данни. Глобалното ползване на шоколад се е нараснало до рекордни тонове през предходната година и изпреварва доста добива на какао.

Зад производството на суровината нерядко стоят употреба на труд и съществени вреди за околната среда.

Най-ранните сведения за приложимост на какао и шоколад идват от Месопотамия и Гватемала. Шоколадът се трансформира в един от най-популярните типове храни в света и по този мотив през днешния ден честваме неговия международен ден[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР