7 януариНа 7 януари православната църква чества деня на св.

...
7 януариНа 7 януари православната църква чества деня на св.
Коментари Харесай

В деня на Йоан Кръстител празнуваме Ивановден

7 януари

На 7 януари православната черква празнува деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Йоан познава и показва Христос като Син Божий. Наречен е Предтеча, тъй като предсказва идването на Спасителя на земята.
В българският национален календар празникът е известен като

Ивановден

и е част от богатия ритуален коледно-новогодишен празничен цикъл.

Ритуалното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои региони на страната то даже е по-характерно за този празник, като се уголемява кръгът на окъпаните. В обреда вземат участие обаче младоженците, като действието се прави от кума или девера. Затова ритуалът би могъл да се преглежда и като детайл от след сватбените традиции, с който се затваря необятният кръг на сватбените традиции.

Този ден ергените къпят момите, окъпвани са младите мъже и именниците. А в Югозападна България къпят и младоженките, и дребните момиченца до 1 годинка.

Обредното къпане включва и разменянето на дарове, както и гостувания и празнична софра.

Народната визия за св. Иван като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. Носи се кравай, месо и вино. Прави се обща софра.

На Ивановден изтича срокът, през който вървят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка, арапи и други

Накрая всички излизат на празнично хоро, с което завършва цялостният цикъл на обичая Коледуване.

На обредната софра именниците е добре да посрещнат своите посетители с варено жито, боб, ошав, баница, а също и с кървавица, печена луканка или свински ребра със зеле.

Днес честват: Иван, Иванка, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР